Nieuw rapport van wereldvakbond IVV over schendingen van syndicale rechten

Blog

Nieuw rapport van wereldvakbond IVV over schendingen van syndicale rechten

2011 was een moeilijk en vaak gevaarlijk jaar voor syndicalisten. Dat blijkt uit het nieuwe rapport van het Internationaal Vakverbond (IVV) over schendingen van syndicale rechten overal ter wereld. Dit rapport werd   in de rand van de Internationale Arbeidsconferentie in Genève voorgesteld.

Nieuw rapport van wereldvakbond IVV over schendingen van syndicale rechten

76 syndicalisten werden vermoord in 2011. Zuid-Amerika blijft gevaarlijkste regio.
Duizenden ontslagen en arrestaties omwille van vakbondsengagement.
Arabische lente eist zware tol van vakbondsmilitanten.

2011 was een moeilijk en vaak gevaarlijk jaar voor syndicalisten. Dat blijkt uit het nieuwe rapport van het Internationaal Vakverbond (IVV) over schendingen van syndicale rechten overal ter wereld. Dit rapport werd gisteren, 6 juni,  in de rand van de Internationale Arbeidsconferentie in Genève voorgesteld.

Het rapport analyseert de situatie in 143 landen. Andermaal blijkt Colombia een bijzonder gevaarlijk land voor syndicalisten: 29  Colombianen werden omwille van hun vakbondsactiviteiten vermoord. In Guatemala betaalden 10 vakbondsmilitanten hun engagement met de dood, en dat in alle straffeloosheid.

Het rapport van het IVV heeft het ook over de mondiale tendensen zoals het niet respecteren van arbeidswetgeving door regeringen, de gebrekkige ondersteuning van inspectiediensten, het gebrek aan rechten voor en het misbruik van arbeidsmigranten (bv. in de Golfstaten) en de uitbuiting van vooral vrouwen in vrijhandelszones. Het rapport vestigt ook de aandacht op de bijzonder kwetsbare positie van 100 miljoen mensen die werken als huispersoneel.

Voor hun zeer actieve rol in de Arabische lente in landen zoals Tunesië, Egypte en Bahrein, betaalden vakbonden een zeer hoge prijs. Honderden militanten werden gedood, duizenden gearresteerd.

IVV ondervoorzitter Luc Cortebeeck: “Grove schendingen van syndicale en werknemersrechten zijn wereldwijd helaas nog steeds schering en inslag. In die context is het  onverantwoord dat de werkgevers maandag het IAO-overleg over deze schendingen opbliezen. Die schendingen doen zich trouwens niet alleen voor in de landen waar je dat helaas verwacht. Ook in Europa zet de aanslepende crisis fundamentele rechten alsmaar sterker onder druk. Kijk maar naar  de Europese aanbevelingen over ons Belgisch systeem van collectieve onderhandelingen en loonvorming.”

Het volledige rapport van het IVV kan je bekijken op http://survey.ituc-csi.org . Met interactieve wereldkaart die het rapport in beeld brengt.