Nieuw wegdek zuivert uitlaatgassen

Nieuw wegdek zuivert uitlaatgassen

Joren Gettemans

09 juli 2010

Onderzoekers van de Technische Universiteit van Eindhoven hebben met succes een nieuw soort wegdek getest dat schadelijke stoffen uit de lucht haalt en zichzelf schoon houdt.

Nadat het wegdek al goede resultaten opgeleverd had in het lab, werd in de stad Hengelo twee vierkante kilometer testweg aangelegd. De helft werd met conventionele tegels bedekt, de andere helft met het nieuwe beton.
Uit de test bleek dat het nieuwe wegdek ook in de praktijk een aanzienlijke invloed heeft op de luchtkwaliteit. De concentratie stikstofoxiden, die zure regen en smog veroorzaken, werd met 25 tot 45 procent verminderd. De stikstofoxiden worden met behulp van zonlicht omgezet in onschadelijke nitraten, die vervolgens door de regen weggespoeld worden. De betontegels hebben nog meer voordelen: ze breken algen en vuil af, en houden zichzelf op die manier schoon.

Klaar voor gebruik

Volgens professor Bouwmaterialen Jos Brouwers is het nieuwe materiaal vooral veelbelovend op plaatsen waar de maximum toegelaten hoeveelheid stikstofoxiden momenteel overschreden wordt.
De betonnen tegels die in de test gebruikt worden, worden nu al gemaakt door Struyk Verwo Infra en zijn klaar voor gebruik. Voor wegen waar asfalt de voorkeur heeft, kan het beton gemixt worden met asfalt. Het beton is ook geschikt voor gebruik in de bouw.

Critici merken echter op dat nitraat dan wel minder schadelijk mag zijn voor de gezondheid, voor de waterlopen is een hoger nitraatgehalte wel een probleem. Als meer en meer nitraat via het regenwater in de waterlopen terecht zou komen, dan voert dit de nu al hoge vervuilingsdruk nog verder op.