Nieuwe technologie maakt van elk raam zonnepaneel

Nieuwe technologie maakt van elk raam zonnepaneel

Joren Gettemans

11 augustus 2010

Onderzoekers hebben een nieuwe zonnecel ontwikkeld die eenvoudig via een spuittechniek aangebracht kan worden op verschillende oppervlakken, waaronder glas.

De unieke spray, die nanodeeltjes bevat, wordt ontwikkeld door Noorse firma EnSol AS in samenwerking met de universiteit van Leicester. “Een basisconcept is al gedemonstreerd”, zegt een woordvoerder van de firma in de Britse krant Daily Mail. “De samenwerking met de universiteit moet de technologie verder verfijnen.”
De spray kan aangebracht worden op verschillende oppervlakken, zoals muren, maar dankzij de transparantie ook op het glas van de ramen. “Op die manier kunnen vensters stroom opwekken”, zegt Chris Binns van de universiteit van Leicester. Omdat een deel van het licht geabsorbeerd wordt om energie op te wekken, wordt het glas volgens Binns iets donkerder.
Volgens Binns kan de coating al aangebracht worden tijdens het productieproces van bouwmaterialen zoals dakpannen. “Het kan zelfs op het dak van auto’s om de batterijen op te laten”, zegt hij.
“Omdat de dunne coating aangebracht kan worden op grote oppervlakten, kan het veel goedkoper worden dan de bestaande systemen.”