Nieuwe wet op medicijnen in El Salvador

Blog

Nieuwe wet op medicijnen in El Salvador

De nieuwe vice-minister voor volksgezondheid heeft een wetsvoorstel in het congres ingediend om de woekerprijzen voor medicijnen wat in te perken. Hij zegt duidelijk dat hij de vrije ondernemers op dit gebied niet wil vervangen, maar dat zijn wetsvoorstel wel controle op de prijzen wil invoeren.

Hij heeft, toen hij nog geen regeringsfunctionaris was, een onderzoek gedaan binnen de wereld van de medicijnen. Maar 50% beschikbaarheid van de nodige medicijnen, was een eerste vaststelling. Maar de andere was nog meer verbazingwekkend.
De medicijnen met merknaam zijn in El Salvador 52 maal duurder dan de internationale referentie prijzen. Nee, ik vergis me niet: gemiddeld 5200% duurder dan die zouden moeten zijn. De generische medicijnen (zonder merknaam dus) verkoopt men hier 28 keer duurder dan de internationale referentie prijzen: 2800% duurder dus.
Na de vakantie van de goede week wordt zijn nieuw wetsvoorstel in het congres behandeld. We zijn benieuwd. De man die (bijna) een monopolie heeft v.w.b. de medicijnen, is Alfredo Cristiani, de voorzitter van ARENA en ex president van het land. Die zal zich niet zo makkelijk laten “controleren”.