Nu woensdag MO*lezing met Ahmed Rashid en Jef Lambrecht

Nu woensdag MO*lezing met Ahmed Rashid en Jef Lambrecht

26 oktober 2009

Op woensdag 28 oktober komen Ahmed Rashid en Jef Lambrecht naar het Kaaitheater in Brussel voor een MO*lezing over de chaos in Afghanistan en Pakistan. Moet het Westen meer soldaten sturen?

In een evaluatierapport dat eind september “gelekt” werd, schrijft de opperbevelhebber van de Amerikaanse troepen in Afghanistan, generaal Stanley McChrystal: ‘Als we er op de korte termijn –de volgende twaalf maanden– niet in slagen het initiatief te nemen en het momentum van de opstandelingen te keren, dan riskeren we een uitkomst waarin het niet langer mogelijk zal zijn de opstand te verslaan.’
Ook in Pakistan is het extremisme nog bijlange niet op de terugweg. Het legeroffensief in de Swatvallei is weliswaar succesvol, maar de banden van de Pakistaanse taliban met Al Qaeda en met de Kasjmirse opstand zijn alleen maar hechter geworden.

Debat in België blijft uit

Intussen blijft in België elk noemenswaardig debat over de inzet van Belgische troepen, F16’s en ontwikkelingsgelden in Afghanistan uit. Deze MO*lezing wil die publieke inertie doorbreken. Ahmed Rashid en Jef Lambrecht, twee gerenommeerde journalisten zullen, elk vanuit hun eigen jarenlange ervaring in de regio reflecteren op de vraag wat er moet gebeuren om de chaos in Afghanistan en Pakistan af te wenden.
Ahmed Rashid werd wereldberoemd met zijn boek Taliban. Militante islam, olie en fundamentalisme in Centraal-Azië. Dat boek verscheen begin 2001 en was het resultaat van twintig jaar eenzame journalistieke arbeid in een hoek van de wereld waar steeds minder interesse voor was. Tot 11 september van dat jaar. Zijn volgende boek Jihad. De opkomst van het moslimfundamentalisme in Centraal-Azië ging dieper in op het belang van islamistische bewegingen in onder andere Pakistan en Oezbekistan voor de geopolitiek van de 21ste eeuw.
Dit jaar verscheen het monumentale De dreiging van chaos. De crisis in Afghanistan, Pakistan en Centraal-Azië, waarin Rashid uitlegt waarom het na 2001 fout liep in de regio. Ahmed Rashid schrijft regelmatig voor de New York Review of Books, BBC, International Herald Tribune en Washington Post.
Jef Lambrecht is VRT-journalist en zorgde gedurende meer dan twintig jaar voor berichtgeving over Afghanistan en Pakistan op de radio. Onlangs verscheen zijn boek De heilige wereldoorlog. Halfweg de kruistocht tegen het moslimterrorisme, een kaleidoscopische analyse van het turbulente wereldnieuws uit het ruimere Midden-Oosten. Dat boek is het sluitstuk van de journalistieke trilogie waarin eerder IX-XI, hoe 11 september mogelijk werd (2002) en De Zwarte Wieg. Irak, nazi’s en neoconservatieven (2003) verschenen.