Sénérgie brengt betaalbare groene stroom naar Senegalees platteland

Academics for Development

TEst test

Blog

Sénérgie

Sénérgie brengt betaalbare groene stroom naar Senegalees platteland

18 juli 2016
Sénérgie brengt betaalbare groene stroom naar Senegalees platteland
Sénérgie brengt betaalbare groene stroom naar Senegalees platteland

Ondanks inspanningen van lokale overheden om Senegal van elektriciteit te voorzien, blijft een groot deel van het land ‘s nachts in duisternis gehuld. Om deze nood het hoofd te bieden, richtten Leuvense studenten Sénérgie op. Deze start-up biedt de Senegalese inwoners duurzame energieoplossingen aan.

Ondanks verschillende inspanningen van lokale overheden om Senegal van elektriciteit te voorzien, blijft een groot deel van het land ‘s nachts in duisternis gehuld. Tot op vandaag is minder dan 25% van de plattelandsbevolking er aangesloten op het net – bijna 6 miljoen mensen worden gedwongen zich te beroepen op schadelijke, kosteninefficiënte alternatieven als kerosinelampen en loodzuurbatterijen om lange nachten in te korten. Om deze nood het hoofd te bieden, richtten Leuvense studenten in de zomer van 2014 Sénérgie op. Deze start-up biedt de Senegalese plattelandsbevolking schone en duurzame groene energieoplossingen aan tegen een betaalbare prijs.

Inleven in de gemeenschap: pleasure combined with fun!

Meer verfijning en efficiëntie

Dit jaar bood studentenorganisatie Academics for Development ons – 5 Leuvense studenten van verschillende faculteiten – de kans onze academische kennis om te zetten in de praktijk om op die manier de groei van deze start-up te boosten. Het hele academiejaar lang hadden wij contact met het lokale Senegalese team en de Belgische Raad van Bestuur van Sénérgie en stonden we hen bij op alle vlakken. Zo verfijnden we niet alleen het businessplan van de onderneming, maar breidden we ook het productgamma uit, gingen we op zoek naar een efficiëntere manier om onze klanten te beheren en tekenden we de lijnen van een nieuw personeelsbeleid en verloningssysteem uit. We bereidden ook de oprichting van de Sénérgie Academy voor, een opleidingscentrum waar toekomstige personeelsleden vanaf deze zomer een praktische opleiding kunnen genieten.

grootschalige vaagheid en corruptheid zijn de orde van de dag

Na een boeiend voorbereidend jaar namen we eind juni het vliegtuig naar Senegal om het lokale management ook “in real life” te ondersteunen en onze plannen in de praktijk te brengen. Een eerste weekje onderdompeling in de dagelijkse activiteiten van het bedrijf - we pikten enkele installaties mee, gingen klanten ronselen op lokale markten en bezochten het Sénérgiekantoor in Thiès – verschafte ons een klare kijk op hoe een product aan de man brengen er in de praktijk aan toe gaat in een ontwikkelingsland.

We ervaarden meteen verschillende moeilijkheden: transport van product naar doelgroep is niet vanzelfsprekend (denk afgelegen dorpen en moeilijk begaanbare zandwegen), ongeletterdheid is een enorm probleem, internet is onbetrouwbaar en zowel doelgroep als personeel hebben beperkte kennis van Frans en wiskunde. Daarnaast kregen we ook met opvallende cultuurverschillen te maken: mannen hebben doorgaans nog steeds veel meer te vertellen dan vrouwen. Tijd is in Senegal een relatief begrip en grootschalige vaagheid en corruptie zijn er de orde van de dag en maken van de douaneprocedure een ware hel.

Gegarandeerde duurzaamheid met Sénérgie Academy

Met deze nieuwe inzichten in het achterhoofd, concentreerden we ons vanaf de tweede week opnieuw volledig op management en ‘brainworks’. We hadden lange vruchtbare vergaderingen met onze lokale manager en spraken met verschillende contactpersonen. Op basis hiervan stuurden we het financiële plan van de onderneming bij. Daarnaast tekenden we het verkoopproces van begin tot eind duidelijk uit, wat ons toeliet vervolgens de puntjes op de i te zetten voor de opening van de Sénérgie Academy aanstaande maandag.

De komende weken zal de uitdaging voor ons team voornamelijk bestaan uit het operationaliseren van een gepast customer relationship management systeem. Bovendien zetten we de finale versie van het businessplan op punt. Verder houden we vanzelfsprekend het reilen en zeilen van de academie in het oog en sturen we bij waar nodig. Het beloven boeiende en leerrijke weken te worden voor zowel studententeam als onderneming! Wil je graag verder op de hoogte blijven van onze vorderingen en ben je nieuwsgierig naar een leuke anekdote op zijn tijd? Neem dan zeker een kijkje op onze facebookpagina AFD: Sénérgie of op onze blog https://afdsenergie.wordpress.com/

Ba Beneen Yoon!

Het Sénérgie team