Onaangekondigde actie tegen biobrandstoffenbeurs

Blog

Onaangekondigde actie tegen biobrandstoffenbeurs

Onaangekondigde actie tegen biobrandstoffenbeurs
Onaangekondigde actie tegen biobrandstoffenbeurs

Leo Broers schreef een verslag van de actie tegen de World Biofuels Market, een internationale beurs waar de overstap van fossiele naar biobrandstoffen wordt gepromoot.

Een veertigtal activisten doken donderdag 13 maart onverwachts op aan de Heizel. Ze hadden het gemunt op de World Biofuels Market. Als protest wilden de actievoerders de toegang tot de beurs blokkeren. Hoewel ze niet volledig in hun opzet slaagden, is hun aanwezigheid zeker niet onopgemerkt gebleven.
Volgens de organisatoren is de World Biofuels Market een must voor wie wil netwerken in de snelgroeiende wereld van de biobrandstoffen. De deelnemers komen uit zo’n zestig verschillende landen.
Even na acht uur drong een groep activisten in maatpak onopgemerkt het beursgebouw binnen. In een mum van tijd vergrendelden ze vier van de vijf toegangsdeuren tot de beurs. Het  veiligheidspersoneel, dat niet voorbereid was op deze interventie, was er op het nippertje in geslaagd de vergrendeling van de laatste toegangsdeur te verhinderen.
Daarna verschenen andere manifestanten op het toneel. Begeleid door een bont gekleurde sambaband riepen ze: “Food for people, not for cars!”. In totaal waren er zo’n veertigtal actievoerders uit België, Nederland, Duitsland, Engeland en Spanje. Om hun argumenten te verduidelijken deelden ze flyers uit aan de bezoekers van de World Biofuels Market.

Bio is no market and fuel is never bio

De actiegroep ‘Agrofools’ wijst er op dat agrobrandstoffen geen duurzame oplossing bieden voor onze energieverslaving in tijden van olieschaarste. We moeten het met minder energie leren doen. Stellen dat de overschakeling naar agrobrandstoffen het milieu ten goede komt is pure greenwash. Daarom vonden de activisten dat de World Biofuels Market niet ongestoord mocht doorgaan. Omdat niemand naar een aangekondigde demonstratie zou omkijken, kozen de activisten voor de directe actie in de hoop de beurs volledig te kunnen stilleggen.
Bijna twee uur lang wist een kleine groep de deuren vergrendeld te houden. Ze sloten zichzelf op in de ruimte tussen twee opeenvolgende toegangsdeuren. Het beurspersoneel plaatste wanden voor de glazen deuren, om de actie te maskeren voor het publiek. Maar de ingesloten activisten trokken hoe dan ook de aandacht van de bezoekers die langs de vijfde toegangsdeur naar binnen werden geleid.
Hoewel de Wold Biofuels Market toch is kunnen doorgaan, hebben de manifestanten hun punt duidelijk gemaakt. Om tien uur was de actie afgelopen. Een aantal activisten werden administratief aangehouden.