"Onafhankelijkheidsvloot" wil naar Westelijke Sahara varen

"Onafhankelijkheidsvloot" wil naar Westelijke Sahara varen

Tito Drago

06 september 2010

Mensenrechtenactivisten bereiden een "onafhankelijkheidsvloot" naar de Westelijke Sahara voor. Het gebied, dat vroeger een Spaanse kolonie was, wordt al 35 jaar door Marokko bezet.

De “onafhankelijkheidsvloot” wil van de Canarische Eilanden naar El Aaiún varen, de hoofdstad van de Westelijke Sahara. Daar wil men een manifestatie houden.
De organisator is het Observatorium voor de Mensenrechten in de Westelijke Sahara. Een twintigtal niet-gouvernementele organisaties zegde al zijn medewerking toe, een honderdtal activisten heeft zich ingeschreven voor de vloot. Een datum ligt nog niet vast, november is een mogelijkheid.
Het Observatorium vraagt de Spaanse regering om bescherming en begeleiding tijdens de reis. De Canarische Eilanden, die zich voor de Afrikaanse kust bevinden, maken deel uit van Spanje. Een antwoord kwam er nog niet uit Madrid. Regeringsbronnen zeggen dat het nog te vroeg is om op het verzoek te antwoorden.

Fosfaat is belangrijker

Mensenrechtenactivisten vinden dat de Westerse landen, en vooral Spanje, Frankrijk en de Verenigde Staten, zeer lauw reageren op de situatie in de Westelijke Sahara. Ze zijn meer in het fosfaat geïnteresseerd dat in de Westelijke Sahara te winnen valt dan in de rechten van de plaatselijke bevolking, zeggen ze.
Fosfaat wordt vaak gebruikt voor de productie van meststoffen en is ook van cruciaal belang voor de werking van kerncentrales. In de Sahara bevindt zich een van de grootste fosfaatconcentraties ter wereld. Volgens de laatste cijfers van de Wereldhandelsorganisatie leverde de fosfaatexport Marokko in 2007 1,2 miljard dollar op (930 miljoen euro). Het grootste deel gaat naar de Europese Unie, vooral naar Spanje en Frankrijk, de rest naar de VS.

Polisariofront

De Westelijke Sahara was vroeger een Spaanse kolonie en werd in 1975 meteen bezet door Marokko. Het Polisariofront, dat een deel van het gebied controleert, eist de onafhankelijkheid. Marokko bouwde eind jaren tachtig een 2720 kilometer lange muur, die het gebied in twee verdeelt, waarbij de fosfaatreserves en de visrijke kust voor Marokko zijn.
In januari 2002 noemde het Secretariaat-Generaal voor Juridische Zaken van de Verenigde Naties de Marokkaanse winning van fosfaat in de Westelijke Sahara illegaal.
Francisco Guerrero, mensenrechtenverantwoordelijke van de koepel van Spaanse verenigingen die zich solidair verklaren zijn met de Westelijke Sahara, zegt dat Madrid te slap reageert. Volgens Guerrero is Spanje er als voormalig kolonisator voor verantwoordelijk dat het princiepsakkoord van de dekolonisatie wordt uigevoerd en dat de plaatselijke bevolking via een referendum haar toekomst kan bepalen, zoals de VN in 1960 hebben vastgelegd.