Op de derpel van de oorlog

Blog

Op de derpel van de oorlog

Op de derpel van de oorlog
Op de derpel van de oorlog

Ramtha Border Crossing Syria: vredig stil is het hier. Een verlaten weg met twee banen leidt naar een betonnen boog. Twee massieve hekken versperren de doorgang, waar een viertal Jordaanse soldaten de tijd doden. Ze kijken op wanneer er plots een taxi opduikt.

Hindernis

”Journalist, Belgium?” herhaalt een soldaat behulpzaam en glimlachend. Zijn collega’s komen er joviaal bij staan.  Achter de hekken, waar Syrië start, ligt de weg er stil en verlaten bij. Een honderd meter verder, na een bocht, zou een Syrische patrouille staan. “It is very dangerous” wijst hun commandant. Gevaarlijk heeft nog nooit zo hol geklonken. Het is stil, de ochtendzon staat hoog, de mannen zijn blij dat er eens iets gebeurt. Moeilijk te vatten dat op 300 meter hiervandaan, in de heuvels ertegenover, elke nacht vluchtelingen het leven laten door de hindernissen van Assad’s troepen.

Aftellen

20 kilometer verder: Jaber Border Crossing is ook misleidend vredig. Hier staat de weg open voor verkeer. Af en toe rijdt een wagen of minibus Jordanië binnen. Door de ramen ontwaar je gezinnen tussen gevulde zakken en tassen. “Damascus!” roept één van de soldaten behulpzaam, wijzend naar de nummerplaat. “Der’a!” , is de volgende. Nooit gedacht dat op de derpel van een burgeroorlog het zo rustig kon zijn, zo ogenschijnlijk gemoedelijk. Zachtglooiende heuvels, een aangename zon, small-talk met verveelde soldaten. Toch: elk ogenblik kunnen Syrische rebellen het offensief starten om deze strategische grensovergang te veroveren. De Jordaanse grens is symbolisch en praktisch van groot belang. Voor president Bashar al-Assad zal dit het begin van het einde inluiden. Er rest enkel nog af te tellen; aan de grensovergang kan je deze spanning haast ongemerkt in de lucht voelen hangen.

Jorge Vanstreels - Jeruzalem - 23/02/2013