Overlappende werelden

Kevin Torck

18 juli 2012
Blog

Overlappende werelden

Overlappende werelden
Overlappende werelden

De bling-bling productie van Chinese makelij tegen onklopbare prijzen heeft als meest zichtbaar gevolg gehad de democratisering van consumptiegoederen. Van het kleinste kind tot de meest gemarginaliseerde boer, ieder heeft nu een gsm, een televisietoestel, een… De gevolgen van de verspreiding van oosterse productiegoederen zijn echter minder gekend, maar leiden vooral in ontwikkelingslanden tot het verspreiden van een industriële productie, transformatie… en een hernieuwde economische dynamiek van keiharde concurrentie.

Zo ook in de rijstsector, waardoor het pellen, witten en scheiden van de rijstkorrels nu ook in de geïsoleerde delta van de Senegal stroom gebeurt door een veelvoud van geïntegreerde machines van Chinese makelij. Het resultaat moet een witte rijstkorrel opleveren die de concurrentie aankan met de mondiaal geëxporteerde rijstproductie, of die nu uit Thailand komt, dan wel uit Uruguay.

Of tenminste zo moest het… Maar na enkele dagen van mechanische pannes, stukken die gerepareerd of geheel vervangen moesten worden, leek de macht van de Chinese draak tot zijn grens gekomen te zijn. Nu zou het bloed vloeien en de duistere krachten van het Afrikaanse continent zouden de bovenhand krijgen.

In het nabije dorp werd een schaap gekocht en naar de site gebracht. De magazijnier himself zette zijn knie op het hoofd van het beest en scheurde een bot mes over zijn keel, enkele gebeden mompelend. Het bloed spoot alle richtingen uit terwijl de laatste spasmen door het nu dode lichaam sidderden. En terwijl het lijk opgehangen werd aan de eerste de beste boom, ontveld en in stukken gereten, nam elk van de werknemers een wat klonterend lauw bloed door de hand.

Tegen de avond konden we allen samen genieten van bloedvers geroosterd schaap, wat gezeten rond een half gedekte tafel ging lijken op een traditionele teambuilding. De machine zou het morgen doen, Insh’allah !