In Palau zijn haaien levend meer waard dan dood

Nieuws

In Palau zijn haaien levend meer waard dan dood

In Palau zijn haaien levend meer waard dan dood
In Palau zijn haaien levend meer waard dan dood

Stephen Leahy

22 oktober 2012

In de wateren van Palau kunnen haaien rekenen op een veilige haven zo groot als Frankrijk. Ze worden beschermd en zorgen op hun beurt voor een goed draaiend haaientoerisme. Dit beleid leverde het land de Future Policy Award op.

Dit jaar was de Future Policy Award voorbestemd voor het land met het beste oceaanbeleid. Als winnaar kwam Palau uit de bus, een archipel in de Stille Oceaan. In 2009 riepen zij hun wateren met een totale oppervlakte van 600.000 vierkante kilometer uit tot haaienreservaat. Er zwemmen naar schatting 130 zeldzame haaien- en pijlstaartrogsoorten.

Reusachtig haaienreservaat

“Palau speelt een leidersrol in de bescherming van maritieme ecosystemen”, zegt Alexandra Wandel, directeur van de World Future Council, een organisatie die opkomt voor de rechten van toekomstige generaties en initiatiefnemer van de onderscheiding.

“Naar verwachting zullen landen zoals Honduras, de Malediven, de Bahama’s en Costa Rica volgen. Ook zij zullen hun wateren tot haaienreservaat omdopen en de haaienvangst verbieden”, zegt ze.

Vorige maand kondigden vier landen van de Federale Staten van Micronesia (de regio waar ook Palau deel van uitmaakt) aan dat ze de commerciële haaienvisserij zullen stopzetten. Ook uitten ze de intentie om samen met andere landen een haaienreservaat met een totale oppervlakte van vijf miljoen vierkante kilometer te creëren.

Haaievinnensoep

Wereldwijd zitten haaien in de problemen. Elk jaar worden tot 73 miljoen haaien gedood, voornamelijk voor de productie van haaievinnensoep.

“Haaien zijn belangrijk voor de gezondheid van mariene ecosystemen”, zegt Anisha Grover van de Duitse tak van World Future Council. Haaien eten zieke en zwakke oceaanbewoners op en spelen zo een cruciale rol in de gezonde voedselstructuur van oceanen. Wetenschappers toonden aan dat koraalriffen, lagunes en andere delen van de oceaan degraderen als er te weinig haaien rondzwemmen.

De vangst van honderd rifhaaien brengt de overheid van Palau eenmalig 10.800 dollar op. Het toerisme dat door deze honderd haaien op de been wordt gebracht, is goed voor 18 miljoen dollar per jaar.

“Palau bewijst dat haaien levend dus veel meer waard zijn dan dood”, zegt Grover.