President Obama: verdien je Nobelprijs

Blog

President Obama: verdien je Nobelprijs

Vandaag zijn in het Spaanse Barcelona de laatste klimaatonderhandelingen begonnen voor de start van de belangrijke conferentie in Kopenhagen. Friends of the Earth International heeft een oproep gedaan aan president Obama om de Nobelprijs die hij onlangs heeft gekregen voor zijn inspanningen om de internationale diplomatie te versterken ook echt te verdienen.

Het zou dus logisch zijn dat hij effectief en serieus in actie zou schieten om de klimaatcrisis aan te pakken. Vandaag stellen we echter enkel vast dat de VS administratie de bestaande akkoorden ondermijnt en de historische verantwoordelijkheid van de natie om de leiding te nemen in de zoektocht naar een oplossing probeert te ontlopen. Falen betekent echter dat de wereldvrede en basis mensenrechten in de nabije toekomst ondermijnd zullen worden. De openheid van de president naar diplomatie en internationale onderhandelingen moet dan ook gepaard gaan met concrete actie.
“De verandering waar we in kunnen geloven is geen vervolg van het klimaatbeleid van Bush”, zegt Kate Horner, politieke analist bij Friends of the Earth Verenigde Staten. “Om de Nobelprijs te verdienen, moet Obama een einde maken aan de isolationistische houding en zich engageren om samen te werken met andere naties om de klimaatcrisis op te lossen.”
“Het lijkt erop dat de rest van de wereld vergeet dat we het de Verenigde Staten ooit al eens hebben toegelaten om de internationale klimaatonderhandelingen serieus te verzwakken”, zegt Antje von Broock, campagnevoerder rond klimaat bij Friends of the Earth Duitsland, waarbij ze natuurlijk verwijst naar de beleidsposities die de Verenigde Staten innamen tijdens de onderhandelingen voor het Kyoto Protocol in 1997. “De Europese Unie mag niet nogmaals in dezelfde val trappen”.
Vanessa María Gálvez Hernández, Ceiba/Friends of the Earth Guatemala vertelde: “Het volk van Centraal - Amerika voert een constant gevecht om hun gronden te verdedigen in de strijd tegen de klimaatverandering. Transnationale corporaties en elites zijn verantwoordelijk voor de crisis en promoten valse oplossingen zoals extractie activiteiten (mijnbouw), koolstofmarkten en vrijhandelsakkoorden. Wij promoten een leven dat gebaseerd is op de principes van solidariteit, gelijkheid en respect voor natuur en milieu.”
Friends of the Earth voert een internationale petitie waarin industrielanden gevraagd worden om zich te scharen achter de principes van klimaatrechtvaardigheid door een reductie van de uitstoot van broeikasgassen van 40% te realiseren tegen 2020 in vergelijking met het niveau in 1990 en door genoeg publieke financiering te voorzien voor de aanpassing aan de gevolgen van de klimaatverandering in het zuiden. De wereld vraagt echte actie. Voor meer informatie bezoek www.demandclimatejustice.org.