Radio Okapi

Blog

Radio Okapi

Radio Okapi
Radio Okapi

Dagelijks probeer ik het reilen en zeilen in Congo te volgen. Op de website van Radio Okapi staat duidelijk en overzichtelijk wat interessant is.

In Lubumbashi in de provincie Katanga, waar wij zullen verblijven, is er heel wat gaande. Zo heeft er een vrachtwagenongeval plaatsgevonden met volgens de plaatselijke politie acht dodelijke slachtoffers, waarvan vijf mannen, twee vrouwen en een kindje van vijf. Het ongeval zou te wijten zijn aan een technische storing in het voertuig in combinatie met een controlegebrek van de chauffeur en een te grote lading. Hoeveel mensen de chauffeur vervoerde is niet duidelijk. Dit ongeval is schrijnend, maar het kan ook hier in België gebeuren. Truckchauffeurs rijden waarschijnlijk niet rond met passagiers, maar maken soms wel even veel slachtoffers. In ieder geval zullen we in Congo een veiligere transportmanier kiezen.

Beter nieuws dan weer: in Lubumbashi worden journalisten opgeleid om corruptie tegen te gaan. Ze specialiseren zich in de onderzoeksjournalistiek. De opleiding wordt gefinancierd door de Verenigde Naties, de UNDP en in samenwerking met Groot-Brittannië. Congolese journalisten moeten zich bewust worden van de massale corruptie in Congo. Ethiek en veiligheid staan centraal in het programma. Voor een toekomstig journalist is dit nieuws fijn om te lezen. Alleen moet een toekomstig journalist dit ook kritisch bekijken. Want hoe corrupt zijn de journalisten zelf? Kwestie van de geloofwaardigheid van dit project en de inspanningen van de verschillende organisaties niet teniet te doen, volg ik nog even het verloop ervan voor ik met bakken kritiek gooi. Ik hoop in ieder geval dat de opleiding succesvolle gevolgen heeft, zodat journalisten in Congo vooral veilig en op een ethische manier te werk kunnen gaan.

Geen wereldschokkende doch zeker niet onbelangrijke gebeurtenissen in onze toekomstige habitat voor een maand. Binnen twee weken hebben wij ons laatste voorbereidingsweekend. Daarna tellen we vol verlangen af naar onze Congoreis. Want dan hebben we nog maar twee maanden te gaan voor ons avontuur begint. Spannend!