Retoriek van een verloren president

Blog

Retoriek van een verloren president

Retoriek van een verloren president
Retoriek van een verloren president

Met het naderende aflopen van de deadline van het leger, gaf president Morsi een nieuwe toespraak. Die bevatte echter geen nieuwe informatie ten opzichte van zijn vorige speech. Hij hield zijn toespraak eigenlijk louter voor zijn eigen ‘mannetjes’, de moslimbroeders. Met de speech probeerde hij hen gerust te stellen en te overtuigen van zijn legitimiteit. Ondertussen blijven zijn ministers wel ontslag nemen: zes stapten er al op.

Het volk is woest. De toespraak heeft alleen maar meer schade berokkend. Morsi gaf te kennen dat hij zijn eigen pad zal blijven bewandelen als democratisch verkozen president. Daarnaast vraagt hij het leger om het ultimatum in te trekken.

Ondertussen krijgen heel wat Moslimbroeders training in de buurt van de zoo en bij een aantal moskeeën om zich klaar te maken voor eventuele gevechten. “We bereiden ons voor, om ons te kunnen verdedigen. Zelf zullen we niet aanvallen”, zeggen ze.

’s Nachts is er een toenemend aantal gevechten en het dodental loopt op.  Mogelijk is dit een voorbode voor morgen, wanneer het ultimatum verstrijkt. Vermoedelijk zal de vrees die de Egyptenaren hadden naar aanloop van 30 juni, nu werkelijkheid worden. Mogelijk wordt het een bloedige strijd en wie weet zelfs een burgeroorlog.