Slechtste taxi's ter wereld te vinden in Kuala Lumpur

Blog

Slechtste taxi's ter wereld te vinden in Kuala Lumpur

Slechtste taxi's ter wereld te vinden in Kuala Lumpur
Slechtste taxi's ter wereld te vinden in Kuala Lumpur

Fraudeschandalen, een kledingcode die wellicht wordt ingevoerd die beschrijft dat vrouwen te allen tijden bedekt moeten zijn, journalisten die onschuldig worden opgesloten. Kan het nog erger in Maleisië? Ja, want vandaag werd bekend dat volgens een onderzoek van LondonCabs de taxi’s en de taxichauffeurs het aller slechtste zijn in de Maleise hoofdstad Kuala Lumpur.

Even een kleine kennismaking met de taxiwereld van Maleisië.

Er zijn namelijk verschillende manieren om aan een taxi te komen.

Optie 1: Je gaat langs de kant van de weg staan, steekt je hand op en hoopt dat er iemand stopt die óók nog op de meter wilt rijden.

Optie 2: Je bestelt een taxi via de applicatie MyTeksi. Op deze manier ben je er zeker van dat ze op de meter rijden, maar je betaalt wel omgerekend 0,50 eurocent aan administratiekosten én de chauffeurs mogen een rit weigeren, dus je bent er alsnog nooit zeker van dat je een auto vindt.

Optie 3: Je bent slim en bestelt een Uber.

Kakkerlak

Uber is in opkomst in Kuala Lumpur en dat is maar goed ook. De taxi’s die je via MyTeksi bestelt, dezelfde taxi’s die je aan kunt houden langs de kant van de weg, zijn in slechte staat. De auto’s zijn oud, heel oud. De stoelen zijn vaak kapot, gordels zijn niet altijd aanwezig. Een enkele keer loopt er zelfs een kakkerlak in de taxi rond. Ja, binnen. Probeer dan maar eens niet te gillen.

Oplichterij

Ook oplichterij is niet onbekend bij de taxichauffeurs in Kuala Lumpur. ’s Avonds weigert elke chauffeur steevast om op de meter te rijden. Meer dan het dubbele wordt gevraagd voor korte ritjes onder het mom van ‘night’ en ‘go back empty taxi’.

En als je dan akkoord gaat met zo’n veel te dure rit, zorg dan maar dat je het afgesproken bedrag ook precies geeft. Wisselgeld willen ze niet altijd geven.

Monopoly

‘Hij werd boos en liet me een pistool zien.’

‘Ik gaf eens een briefje van vijftig. Ik moest dertig betalen. De chauffeur gaf me nep geld terug. Ik zei tegen hem dat ik niets had aan Monopoly briefjes. Hij werd boos en liet me een pistool zien’, zegt de Nederlandse Nicole.

Het is een extreem voorbeeld, en wellicht was het pistool ook van plastic, maar erg prettig is het niet. ‘Ik murmelde uiteindelijk dat ik Monopoly geld prima vond en ben snel uitgestapt’, aldus Nicole.

Ironisch

Steeds vaker komen de ouderwetse taxi’s en diens chauffeurs negatief in het nieuws. Meerdere toeristen hebben al geklaagd over het feit dat er extreem lange ritten worden gemaakt. Zo zocht een Chinese toeriste de pers op omdat er twee uur gedaan werd over een ritje van minder dan vier kilometer.

Ironisch is het dan ook dat de taxichauffeurs protesteren tegen services zoals Uber, die zij illegaal noemen. Nog ironischer: op de zijkant van de ouderwetse taxi’s staat zelfs dat het verboden is om niet volgens de meter te rijden. De chauffeurs hebben dus wel humor door over het ‘illegale’ Uber te klagen.

Moderniseren

Voorlopig is Uber in ieder geval gewoon nog legaal te gebruiken in Kuala Lumpur en het is een fantastisch alternatief voor mensen die geen zin hebben om opgelicht te worden. Nu is het enkel wachten op de modernisering van oude taxi’s én oude taxichauffeurs in Kuala Lumpur. Het is nodig.