Solid Peru: agrotoerisme op maat van de lokale cultuur

Academics for Development

05 oktober 2018
Blog

Samenwerking, overleg en integratie cruciaal succes

Solid Peru: agrotoerisme op maat van de lokale cultuur

Solid Peru: agrotoerisme op maat van de lokale cultuur
Solid Peru: agrotoerisme op maat van de lokale cultuur

Een team van vijf Academics for Development studenten vertrok de afgelopen zomer naar Ayacucho, Peru om het grondstoffenbeheer te verbeteren en nieuwe inkomsten te creëren.

CC Academics for Development

CC Academics for Development​

Begin juli vertrokken we met vijf Academics for Development projectstudenten richting Ayacucho, een stad tussen Lima en Cusco in Peru. Gedurende zes weken werkten we samen met de Montefino integrale boerderij. Die heeft als hoofddoelstelling de rendabiliteit van de boerderij te verbeteren. Het afgelopen jaar hebben we intensief samengewerkt met Montefino om het beheer van de natuurlijke grondstoffen te hervormen. Daarnaast zouden we de inkomsten uitbreiden en diversifiëren door agrotoerisme te implementeren.

Een Belgische ngo Solid is hoofdbeheerder van Montefino. Van hen kregen we dan ook een rondleiding om de verschillende projecten op de boerderij te leren kennen. De eerste weken focusten we vooral op een culturele onderdompeling: we leerden de regio kennen en deden de nodige voorbereidingen voor het project.

Pilootproject met caviamest

Na deze volledige integratie in het dagelijkse boerenleven was het tijd om onze eerste taak uit te voeren: het verwezenlijken van het Biodigester pilootproject.

Dit was niet altijd even makkelijk omdat het materiaal niet te makkelijk te vinden is in de lokale winkels. Er was reeds een pilootproject gemaakt in België, maar jammer genoeg konden we niet simpelweg een Brico binnenwandelen.

Daarom moesten we inventief omgaan met het materiaal dat te vinden was in de regio. Deze creatieve oplossingen waren een succes: ondertussen hebben we twee biodigestoren gecreëerd. Die staan in voor de productie van biogas uit koeien- en caviamest. Het systeem heeft warmte nodig opdat de bacteriën dat biogas kunnen produceren. Daarom bouwden we samen met de boeren een traditioneel Adobe-huisje. Hier wordt de door composthopen geproduceerde warmte binnenin geïsoleerd

CC Academics for Development

CC Academics for Development​

Toiletbrillen, zeep en een radio

Naast het biodigester project bogen we ons over de mogelijke implementatie van agrotoerisme. Hiervoor was een grondige inspectie van de boerderij en uiteraard overleg met de werknemers nodig.

‘Onze verwachtingen voor het programma vallen niet altijd samen met de lokale verwachtingen. Daarom is onze integratie in de Ayacuchaanse cultuur enorm belangrijk’

Om de huidige capaciteiten op de boerderij voor mogelijke toeristen te verbeteren, ontwierpen we eerst en vooral signalisatie voor de boerderij. Andere kleine verbeteringen waren enerzijds het installeren van toiletbrillen, zeep en handontsmetting in de toiletten, een radio voor de keuken en anderzijds het renoveren van de sportveldjes.

Vervolgens willen we de marketing -zowel online als in samenwerking met lokale reisbureaus- te optimaliseren. Momenteel zijn we bezig met het ontwerp van visitekaartjes, flyers en een pakket aan activiteiten voor op de boerderij. Zo geniet Montefino meer online én offline zichtbaarheid in de regio.

Het is een geweldige ervaring om zo geïntegreerd te zijn in het dagelijkse leven van Montefino. We werken niet alleen samen met de boeren, maar leren ook enorm veel hiervan. Onze grootste uitdaging is alles op maat van de lokale en nationale cultuur te realiseren. Onze verwachtingen voor het programma vallen niet altijd samen met de lokale verwachtingen. Daarom is onze integratie in de Ayacuchaanse cultuur enorm belangrijk!

Door een optimale integratie en samenwerking zal Montefino elk jaar succesvoller worden. Ook volgende zomer zal een nieuw AFD-team de grote sprong wagen en dit mooie werk verder zetten.