Solidariteit, de sterkte van Mexico

Blog

Solidariteit, de sterkte van Mexico

Solidariteit, de sterkte van Mexico
Solidariteit, de sterkte van Mexico

Heftige beelden komen binnen via sociale media en het nieuws, Mexico-Stad werd geraakt door een aardbeving. Hetzelfde monotone alarmgeluid is te horen op alle videobeelden. Beangstigend. 45 gebouwen in de wereldmetropool storten volledig in. De balans van het aantal doden staat op moment van schrijven nog op 275.

Mexico heeft niet het beste imago in de media, meestal gaat dat dan over drugskartels en geweld. De aardbeving zorgt voor een compleet ander beeld van het land: de Mexicaanse solidariteit. Dit komt diep van binnenuit. Vanuit het hart. Heldhaftig. Hoopvol. Krachtig.

De aardbeving was nog niet goed en wel voorbij of de Mexicanen namen samen het heft in eigen handen, vaak op risico van hun eigen leven. Gewapend met pikhouwelen, schoppen en alle bruikbare gereedschappen die ze konden vinden, begonnen ze het puin van de gebouwen te ruimen om zo snel mogelijk zoveel mogelijk overlevenden te vinden. Er werden lange kettingen van vrijwilligers gevormd om het puin weg te brengen. En zo ging het door tot laat in de nacht, steen per steen, met man en macht.

Creatieve solidariteit

Het gemeenschapsgevoel in Mexico-Stad is verbazingwekkend. Er zijn tientallen voorbeelden van de creatieve, prachtige acties van solidariteit die de Mexicanen in deze moeilijke momenten rechthouden. De dag na de aardbeving moest het Mexicaanse Rode Kruis zelfs vrijwilligers wegsturen, wegens overaanbod. Iederéén wil helpen.

‘De Mexicaanse solidariteit. Dit komt diep van binnenuit. Vanuit het hart. Heldhaftig. Hoopvol. Krachtig.’

En zowaar iedereen probeert zijn of haar duit in het zakje te doen. Verschillende restaurants in de stad stellen gratis eten ter beschikking voor alle geredde mensen, anderen smeren sandwiches voor de reddingswerkers. Mensen stellen hun huizen open voor slachtoffers die nergens naartoe kunnen. Specialisten bieden via sociale media gratis hun diensten aan om barsten in muren te komen evalueren. Dokters en verplegers werken gratis, uren aan een stuk. Dierenartsen ontfermen zich massaal over de getroffen huisdieren.

Andere voorbeelden doen me triest glimlachen. Een motorbende deelt voedsel en EHBO-koffers uit aan de benadeelden over de hele stad. Fietsende vrijwilligers brengen overlevenden weer naar hun familie.

Mexicanos unidos

Tijdens de eerste nacht na de beving, toen de elektriciteit beetje bij beetje terugkwam in verschillende delen in de stad, stelden vele mensen hun wifi netwerk open. Berichten van overlevenden die nog onder het puin zaten of familieleden die vermisten zochten sijpelden door via sociale media. Buurtbewoners en reddingswerkers schoten bij het ochtendgloren meteen ter hulp.

Het is verrassend, zoveel solidariteit. Of toch niet, nee, het verbaast me niét. Mexico heeft als land nog veel werk voor de boeg, op vele vlakken. Maar de Mexicaan, die zal er altijd staan, wat er ook gebeurt. In moeilijke momenten verenigd.

Dit is hoe ik ze ken. Zij aan zij, solidair met de ander. Een voorbeeld voor de wereld.