South Africa. Impossible?

Blog

South Africa. Impossible?

Afrika ráákt me. Voetbal ook. Het komend WK geeft me een koortsig gevoel. Ik zal er bij zijn. Ik heb een ticket voor Nederland – Denemarken en een vliegticket Harare –Johannesburg. Trots vertel ik het mijn voetbalvrienden in Nederland. Hun reactie doet mijn bloed koken!

Met veel dramatiek wijzen ze op de onveiligheid, ze adviseren me een kogelvrij vest te kopen, ze sturen me krantenartikelen van ‘experts’ die erop neer komen dat Zuid-Afrika gevaarlijk is voor voetbalsupporters, dat supporters aangeraden wordt in konvooi te reizen.
Het is een misconceptie gebaseerd op een onterechte angst, mede ingegeven door een supervoorzichtige Nederlandse ambassade in Pretoria en door onwetende redactie journalisten  die het in hun broek doen als ze horen dat ze naar Zuid-Afrika moeten om de WK te verslaan. In hun verslagen balken ze na wat ze van  hun kollega´s horen, zonder echt te onderzoeken wat bijvoorbeeld de ervaringen zijn van de echte experts: de vele Europeanen die al jaren lang wonen en werken in Zuid-Afrika.
Ik ben dit soort misvormde meningen gewend.

Amsterdam

In de jaren tachtig woonde ik op de Zeedijk in Amsterdam, in het hart van de rosse buurt. Vrienden en familie durfden niet op bezoek te komen, bang als ze waren voor junks, pooiers en andere randfiguren. Ik haalde mijn bezoekers op bij de Dam en we liepen - nee, we nemen géén taxi – dwars door de rosse buurt naar mijn appartement, schuin boven de hoerentent Skandivaniske Bar en tegenover café de Zeester dat altijd vol zat met de penose.
  
Op de Zeedijk moest je niet gaan dollen met junkies en pooiers moest je negeren. Als je die regels in acht nam kon je daar gewoon wonen, werken en plezier maken.

Zimbabwe

Veel later vertrok ik naar Zimbabwe waar ik de laatste 10 jaar een gevecht lever tegen de perceptie dat er oorlog is en dat blanke mensen in groot gevaar verkeren. Natuurlijk, in Zimbabwe zijn sommige blanke boeren voortdurend in gevecht met de gevestigde politici van de zijde van ZANU PF. Dat betekent niet, en de praktijk wijst dat uit, dat blanke bezoekers gevaar lopen, integendeel, in Zimbabwe, sterker nog, in heel Afrika zijn ze beschermd. Iedereen die Afrika regelmatig bezoekt weet dat.
In Zimbabwe hou je je als blanke aan bepaalde regels, je laat je openlijk nooit negatief uit over de zittende president, in de kroeg praat je liever niet over politiek en je laat de politieagent en de beambte aan  de landsgrens weten dat hij jouw vriend is.
Zuid-Afrika is klaar voor de WK. Ook qua veiligheid. Voetbalsupporters zijn er van harte welkom. Laat je niet afschrikken door opgeklopte negatieve berichten. Zuid-Afrika heeft aspiraties om mee te doen met de wereld. Ze zullen er alles aan doen om de wereld te laten zien dat ze een WK kunnen organiseren, ze bewezen dat al eerder met de WK´s voor cricket en rugby.
Ik verzeker je, het wordt een geweldig positief festijn, goed voor Afrika, goed voor voetbal!
Neem een warme trui mee, het is koud in juni.
South Africa. It is Possible!