Sprinkhanentijd

Blog

Sprinkhanentijd

Sprinkhanentijd
Sprinkhanentijd

Ik herken mijn stad Butembo niet meer. Als bij toverslag zijn de nachten veranderd van bange stiltes in bruisend gewoel.

De eerste zag ik woensdagmiddag. Ze kwam recht op het balkon van ons kantoorgebouw aangevlogen. Dat is de plaats waar we ’s middags eten. Een duidelijker signaal was niet indenkbaar.

De grote massa kwam de dag erop. Het was al van bij dageraad beginnen regenen, wat eerder uitzonderlijk is. Blijkbaar moedigde dat de sprinkhanen aan om talrijk het luchtruim te kiezen. De vallen werkten die avond meteen uitstekend.

Het principe van een sprinkhanenval is eigenlijk simpel. Je neemt twee rijen gloednieuwe en dus felblinkende metalen golfplaten en plaatst er een paar verstralers tussen. De verspreiding van het licht in de nachtelijke hemel lokt de sprinkhanen van ver aan. Ze willen zich op de golfplaten neerzetten, maar glijden naar beneden, en daar heb je ze maar op te rapen.

De methode is ingevoerd vanuit Oeganda. Daar wordt ze al langer gebruikt en vele sprinkhanenvangers hebben zich verrijkt aan de uitvoer van de lekkernij naar Congo. Maar nu hebben de Bubolezen dus begrepen dat ze dat perfect ook zelf kunnen.

Vermoeiender dan basketbal

Zonder die val is het zwoegen om een portie samen te krijgen. Dat heb ik vanochtend gezien. Alle bomen en struiken, de gevels van de huizen zitten afgeladen vol met de ranke insecten, maar ze te pakken krijgen, dat is een ander paar mouwen. Onze nachtwaker, de onderhoudsman, de chauffeur, ze waren extra vroeg naar het kantoor gekomen. Aan een boom schudden levert meteen een wolk in alle richtingen uiteenstuivende buit op. Maar dat betekent niet dat je ze makkelijk kan vangen. Hoogtesprongen, duikvluchten, armzwaaien, diverse acrobatieën zijn nodig om de vleugelbeesten te snel af te zijn. “Vermoeiender dan basketbal spelen”, hijgde Masumbuko. Maar hij kreeg toch een flinke portie bijeen die hij ’s middags gul opdiende voor ons hele team.

De sprinkhaneninvasie heeft de prijs doen krimpen. Voor een maatbeker betaalde je tot voor kort 2.500 Congolese frank (2 €). Vandaag kost die maar 1.000 CF meer (80 ct). Al bij al toch nog steeds veel geld.

Feeststemming

Het grootste mirakel is evenwel dat de trek van (en de trek naar) sprinkhanen de stad compleet heeft veranderd. Het is nu elf uur ’s avonds en dan is de stad normaal zo doods dat je de buren kan horen snurken. Alle generatoren zijn dan uitgeschakeld en alle mensen zijn uit het straatbeeld verdwenen, uit angst voor dievenbendes of kidnappers. Maar nu lopen nog honderden mensen rond met een lege PET-fles of een andere recipiënt in de hand. En dat zal de hele nacht ook zo blijven. Want velen zetten hun wekker tegen middernacht of twee uur, het tijdstip dat ze hopen dat het vliegende manna het talrijkst zal te vinden zijn.

Ze lijken ook te denken dat het helpt om schel te fluiten, want de hele nacht door hoor je hen, ook hun geroep, hun gelach om de capriolen die ze maken. Niemand is nog bang van rovers of ontvoerders. Onze stad is verlicht en krioelt van de mensen, geen misdadiger zou er nu aan denken iets te ondernemen. De sprinkhanen brengen de stad in feeststemming zoals niets of niemand anders dat kan.

Zucht van verlichting

Even zag het er naar uit dat de feestvreugde zou gedempt worden. De stedelijke inspecteur van landbouw en veeteelt, Dr. Kawa, een veearts, had op de radio twee weken geleden verkondigd dat gelet op de aanwezigheid van ebola het beter zou zijn om dit jaar de beestjes maar links te laten liggen. Sprinkhanen kunnen van ver komen, had hij gezegd en, wie weet, wel uit een ebolagebied.

Dr. Jean-Paul Mundama, hoofd volksgezondheid van Butembo, was snel om hem tegen te spreken. Je moet alleen maar zorgen dat ze goed proper zijn als je ze bereidt, had hij gesust. Butembo slaakte een zucht van verlichting.

Spijbelaars

Wie wel met de handen in het haar zit, zijn de leerkrachten. Ouders sturen hun kinderen naar school, maar onderweg zien ze mensen sprinkhanen vangen en ze kunnen er niet aan weerstaan om mee te gaan jagen. Hun absenteïsme is zo groot dat de meeste scholen sluiten. De kinderen kunnen maar enkele weken per jaar genieten van deze eiwitrijke lekkernij, dus laten we ze maar doen, denken de directies. En prompt vervoegen ze de jagende jongeren in het grasland en tussen de struiken.

Terwijl we de beestjes ’s middags met smaak verorberen, krijg ik les in de bereidingswijze. De meningen zijn verdeeld. Volgens Masumbuko is het goed om het bakken op te starten met een beetje olie. Cécile is evenwel van oordeel dat je beter helemaal geen olie gebruikt, maar de beestjes best bakt in eigen vet. Dat geeft het lekkerste resultaat. Masumbuko lost het zout eerst op in water dat hij dan druppelsgewijs in de pan sprenkelt. Cécile voegt gewoon de zoutkorrels rechtstreeks toe.

Mijn collega’s zijn verwonderd dat ik zonder aarzelen een schep sprinkhanen aan mijn eigen bord toevoeg. Wat ik hen niet vertel is dat ik een week eerder alvast was beginnen oefenen met een uit Oeganda ingevoerde portie en een stevige pint bier. Zo moest ik op het moment suprême geen enkele weerstand meer overwinnen, in tegenstelling tot wat een collega tijdens een werkbezoek in België overkwam. De afschuw in haar blik bij het aanschouwen van garnalen en langoustines in het viskraam op de markt van Leuven zal ik nooit vergeten.