Straffe wereldmuziek in Eeklo

Straffe wereldmuziek in Eeklo

Straffe wereldmuziek in Eeklo
Straffe wereldmuziek in Eeklo

Vier opeenvolgende donderdagavonden kan u terecht in het Heldenpark in Eeklo voor de 15de editie van het gratis festival Helden in het Park. Elke avond treden twee groepen op.

Het festival is een initiatief van N9, een muziekclub in Eeklo die het hele jaar door concerten en diverse lessenreeksen organiseert. Op het programma staan elke keer heel straffe wereldmuziekgroepen. Het eerste concert start elke keer om 20u.
Helden in het Park start op donderdag 30 juli met een optreden van de Malinees Bassekou Kouyaté en zijn groep Ngoni Ba. Kouyaté is de onbetwiste meester van de ngoni, een soort viersnarige luit. Hij werkte in het verleden onder meer samen met sterren als Taj Mahal, Dee Dee Bridgewater, Carlos Santana, Youssou N’Dour en U2. Na deze opener van formaat kan u dansen op de salsamuziek van Ricardo Lemvo en zijn 9-koppige Makina Loca. Zij brengen een dynamische mix van Cubaanse en Afrikaanse muziek.
Een week later -op donderdag 6 augustus- moet u zeker terug naar het Heldenpark, want dan staat de Portugese band Terrakota op het podium. De groep komt uit Lissabon en komt zeer energiek bewijzen dat er meer is dan fado in Portugal. Reggae, hiphop, Senegalese mbalax, Congolese rumba, Sahara desertblues of coupé decalé (ambiancemuziek uit Ivoorkust), al deze genres gooien ze samen in een knappe mix. Terrakota was onlangs ook te gast op Couleur Café in Brussel. Diezelfde avond kan u ook genieten van een concert van Chiwoniso, een straffe zangeres uit Zimbabwe. In haar laatste plaat ‘Rebel Woman’ klaagt ze de ernstige problemen in Zimbabwe aan.
De derde donderdag van Helden in het Park (13 augustus) is het reggae night. De avond wordt ingezet door de Belgische reggaeformatie Pura Vida. Deze 11-koppige band integreert viool en sitar in haar muziek. De groep staat deze zomer op heel wat festivals. Hoogtepunt van de avond wordt zonder twijfel het concert van Ibis Lawrence uit het Caribische eiland Dominica. Lawrence trad in het verleden al op met Alpha Blondy en Jimmy Cliff. Sinds begin de jaren 1990 bouwde hij ook een solo-carrière uit. Hij is vooral gespecialiseerd in roots, dancehall en lovers rock, maar af en toe hoort u ook het geluid door van Dominica.
Het festival wordt op donderdag 20 augustus in schoonheid afgesloten met optredens van Nyacha en de Odemba Ok Jazz All Stars. Nyacha is een 8-koppige band uit Mozambique die zeer dynamische en energieke muziek brengt mét een boodschap. Verschillende liedjes gaan over de strijd tegen aids, malaria en andere ziektes. Ze komen nog maar voor de derde keer naar Europa. De 12-koppige Odemba OK Jazz All Stars telt 2 zangers en 2 zangeressen, 2 gitaristen, een bassist, een drummer en 4 blazers. De groep uit de Brusselse Matongé-wijk staat onder leiding van de bekende gitarist Dizzy Mandjeku, die in het verleden onder meer aan de zijde van Franco en Zap Mama speelde. Samen met zijn groep sluit hij Helden in het Park op een feestelijke manier af.
Meer info: www.n9.be