Studenten kanten zich tegen Pakistaans leger

Nieuws

Studenten kanten zich tegen Pakistaans leger

Studenten kanten zich tegen Pakistaans leger
Studenten kanten zich tegen Pakistaans leger

Ashfaq Yusufzai

18 februari 2014

Studenten uit de Pakistaanse stamgebieden willen niet dat het leger nog operaties uitvoert tegen de taliban in hun regio. Ze pleiten voor onderhandelingen met de militanten.

De Federaal Bestuurde Stamgebieden (FBS) liggen op de grens met Afghanistan. “We hebben het gehad met militaire actie hier. De taliban zijn niet uitgeroeid, terwijl onschuldige mensen omkomen, gewond raken of ontheemd worden”, verklaart Khan Bahadar, voorzitter van de FBS Studentenfederatie.

“De inwoners hebben het hard te verduren sinds het Pakistaanse leger de stamgebieden in 2004 onder zijn controle kreeg. Het leger, dat er vooral op uitgestuurd wordt om te vechten met militanten van de taliban, heeft een massale uittocht veroorzaakt. Maar de rebellen zelf blijven ongedeerd”, hekelt Bahadar.

Als gevolg van de oorlog tegen terreur, waarin de VS het voortouw namen, sloeg een groot deel van de bevolking op de vlucht. “Ongeveer 2,1 miljoen mensen uit de stamgebieden leven nu in de nabij gelegen provincie Khyber Pakhtunkhwa. Ze hebben hun banen, ondernemingen en landbouwactiviteiten moeten opgeven”, vertelt de 19-jarige student aan de Universiteit van Peshawar.

Waziristan

De studentenfederatie werd vorig jaar opgericht om de regering onder druk te zetten, opdat ze de militaire operaties in de zeven districten van FSB  zou staken, en zo de terugkeer van ontheemde mensen mogelijk zou worden.

“We hebben demonstraties gehouden in Peshawar en Islamabad om de problemen van ons volk onder de aandacht te brengen. Militaire operaties zijn geen oplossing voor aanhoudend terrorisme”, meent Burhanuddin Chamkani, ondervoorzitter van de FSB Studentenfederatie.

Ook de studentenfederatie van Waziristan wil haar campagne opdrijven. Muhammad Irfan Wazir van de federatie zegt dat ongeveer twintigduizend jongeren uit de stamgebieden studeren in Peshawar, de hoofdstad van Khyber Pakhtunkhwa. “Velen hebben hun familie niet kunnen bezoeken als gevolg van het terrorisme. Ze moeten verschillende checkpoints passeren om thuis te geraken.”

Zijn federatie plant manifestaties, optochten en seminaries om de bevolking, het leger en de regering bewust te maken van de problemen. “In het weekend betogen we aan de Universiteit van Peshawar. We houden ook benefietacties om geld in te zamelen voor de ontheemden in de kampen van Peshawar en elders”, aldus Wazir.

Hij legt de verantwoordelijkheid om een einde te maken aan de militaire operaties bij de federale regering. “We hebben al minstens tien demonstraties gehouden nabij het Gouverneurshuis, maar zonder gevolg.”

Onderhandelingen

“Studenten eisen terecht dat het leger zijn actie staakt, want die heeft geen vrede gebracht in deze gebieden”, stelt Muhammad Javid, leerkracht aan de Goma-universiteit in Khyber Pakhtunkhwa.

Ze vragen dat de regering gesprekken aanknoopt met de taliban. Ook Pakistan Tehreek Insaf, de partij die aan de macht is in Khyber Pakhtunkhwa, gelooft dat de dialoog met de militanten het lijden van de mensen in de stamgebieden kan beëindigen.

“We zijn vurige voorstanders van vredesonderhandelingen met de militanten”, verklaart parlementslid Ayesha Gullalai. “Het leger neemt niet opzettelijk burgers in het vizier, maar er vallen wel burgerslachtoffers. Het is de verantwoordelijkheid van de regering om de bevolking te evacueren voor ze tot de actie overgaat.”