Treinbestuurder vindt lichaam in verdachte omstandigheden

Blog

Treinbestuurder vindt lichaam in verdachte omstandigheden

Treinbestuurder vindt lichaam in verdachte omstandigheden
Treinbestuurder vindt lichaam in verdachte omstandigheden

Elandsbay is een klein vissersdorp met ongeveer 3500 inwoners en je zou denken wat kan nu mis gaan? Criminaliteit beperkt zich volgens westerse normen meestal tot een diefstal, een inbraak maar neen een moord is hier ook geen uitzondering. Van vrijdag op zaterdag is er hier alweer koelbloedig een jonge gast van amper 20 jaar vermoord.

En de reden blijft een groot vraagteken want die jongen was in niets betrokken maar wat ik wel al weet is dat de vermoedelijke daders aan de “tic” (1) zitten, de populaire Zuid-Afrikaanse drug, een goedje dat je volledig buitenzinnig maakt. Hij is zelfs naast het treinspoor gelegd om het te laten uitschijnen dat het een een treinongeluk was. Twee van de vermoedelijke daders werden opgenomen voor verhoor maar zijn ondertussen terug op vrije voet. Een onrechtstreekse getuige die de daders heeft kunnen aanwijzen vreest nu ook voor zijn leven, durft zelfs niet meer alleen over de straat lopen. Ik heb zondag ook nog oog in oog gestaan met een van de vermoedelijke daders die nog op vrije voet loopt en kan je maar zeggen dat dit een naar gevoel geeft.

5 jaar geleden heeft zich net hetzelfde afgespeeld en de daders lopen nog steeds vrij rond omdat zogezegd niet voldoende bewijzen zijn. Zelfs de raadsleden en burgemeester zijn op de hoogte want een van de daders heeft zelfs bij een raadslid gaan opbiechten.

Wat ik ook moeilijk kan verstaan is dat de Burgemeester en raadsleden wonende hier in Elandsbaai om een of andere reden gewoon hun kat stuurden zelfs nog niet de familieleden een bezoek brachten. De mensen voelen zich enorm in de steek gelaten waardoor het gevoel overheerst om het recht in eigen handen te nemen en zelf de daders te straffen.

Ik wijs vooral met de vinger naar de plaatselijke overheid die eigenlijk voor het dorp nog niet zoveel betekende. Dit beamen de mensen me hier voortdurend. Doch blijven de mensen dit steeds maar tolereren en voel ik dat ze veel te weinig hun rechten als gemeenschap kennen of durven uiten. Er wordt veel te weinig aan preventie gedaan en gezorgd voor altenatieven terwijl er toch wel voldoende middelen zijn. Eindelijk staat nu als prioriteit op de lijst van de plaatselijke municipaliteit om een gemeenschapszaal te bouwen nadat ik hiervoor een voorstel heb geschreven en persoonlijk aan de burgemeester heb geven. In kleinere dorpen zoals vb Relinghuis is ongeveer 5 jaar terug een gemeenschapszaal gebouwd. Volgend jaar zijn het verkiezingen en nu zie je natuurlijk de plaatselijke politici hollen achter voorstellen om zaken nog recht te krijgen en voor de gemeenschap uitwegen te geven om hopelijk uit de spiraal van de armoede te komen. Hier zijn ook al zoveel projecten gestart om werkgelegenheid te scheppen maar door gebrek aan goed management zijn deze snel in het water gevallen.

(1) = De drug TIC(crystal meth), of metamfetamine was in 2005 relatief nieuw op de markt in steden zoals Kaapstad en verspreide zich razendsnel onder de bevolking. Hij is zeer goedkoop doordat hij gemakkelijk thuis te vervaardigen is waardoor vooral jongeren het gaan gebruiken. Jongeren en meestal werklozen op zoek naar een gevoel van vertrouwen grijpen naar de TIC door het roesgevoel dat de metamfetamine met zich meebrengt. Maar na enige tijd komen ze terecht in een spiraal van zwaardere criminaliteit. De jongeren moeten gaan stelen om geld in handen te krijgen. Constant gebruik van de Metamfetamine in deze vorm kan leiden tot schizofrenie, psychose, slapeloosheid, verhoogde bloeddruk, hogere polsslag, ernstige jeuk en toename van de lichaamstemperatuur.

De Tic is hier een 3 jaar geleden in Elandsbay terecht gekomen sinds de wegen meer toegankelijk geworden zijn door het verharden ervan. Drug dealers kunnen zich nu sneller verplaatsen.