Verkiezingsstrijd...

Blog

Verkiezingsstrijd...

Gisteren ben ik naar een verkiezingsrally geweest van het ANC (African National Congress).

Zo een rally is een bijeenkomst van aanhangers van het ANC waar een kopstuk van de partij een speech komt geven. Aangezien de rally plaatsvond op de universiteit van Pretoria werd aangekondigd dat Julius Malema, de voorzitter van de ANC Jeugdliga, zou komen. Malema is een populist die al heel wat controverse deed oplaaien omwille van zijn ontactvolle, smerige en op onzin gebaseerde uitspraken. Nu, ik wou hem wil is in actie zien.

De aula van de universiteit zat al snel afgeladen vol met vooral zwarte studenten. De veiligheidsdiensten waren in grote getallen aanwezig… Vooraan in de zaal zongen en dansten een groep studenten ‘Umshini wami’, het lijflied van Jacob Zuma, de presidentskandidaat van de ANC. Het lied betekent ‘geef me mijn machinegeweer’… daterend uit de ‘years of struggle’ tijdens de apartheid. ‘Umshini wami’ afgewisseld met ‘amandla … awethu’ wat staat voor ‘macht aan het volk’. Op den duur was iedereen aan het meezingen, roepen en dansen… zo een verkiezingsbijeenkomst had ik nog nooit gezien.

Na een uur vertraging kwam dan uiteindelijk de spreker binnen. Mijn buurjongen was er vast van overtuigd dat Zuma himself zou komen opdagen. Helaas was het Moe Shaik, de broer van Shabir Shaik, een van de handlangers van Zuma tijdens de wapendeal die 15 jaar cel kreeg voor fraude. Zuma hangen ook nog een aantal aanklachten boven het hoofd, maar Moe bleek goed nieuws te hebben. Hij beweerde dat de National Prosecuting Authority (NPA) alle aanklachten tegen Zuma zou laten vallen hebben. Het publiek kwam niet meer bij van vreugde…. deze ochtend op de radio werd al snel duidelijk dat hier geen sprake van was. Hoewel er blijkbaar wel geruchten zijn dat de NPA dit overweegt… Dit zou alleszins een tegenslag zijn voor de democratie in Zuid-Afrika, want waarom zou Zuma niet vervolgd moeten worden, net zoals elke andere Zuid-Afrikaan?

Moe benadrukte, zoals elke politicus, de ‘goede’ beleidsplannen van de ANC en het feit dat mensen moeten stemmen voor beleid en niet voor ‘of Zuma al dan niet schuldig is aan corruptie’. Interessant nog om te vermelden is dat Shabir, de broer van Moe, zopas is vrijgelaten uit de gevangenis op basis van medische redenen. Dit kan alleen als een gevangene terminaal is. Helaas is daar bij Shabir geen sprake van (of dat wordt toch beweerd) en iedereen vraagt zich af of Zuma achter zijn vrijlating zit…

De andere partijen hebben ook elk hun rally gehad aan de universiteit van Pretoria. Moe kon zelfs het woord ‘cope’ niet gebruiken omdat dit natuurlijk verwijst naar Cope, de nieuwe partij (Congress of the People) en hij gebruikte dan maar ‘manage’….
Ik ben benieuwd wat het volgende maand gaat geven in de stemhokjes.