Viva Rio in Haiti

Blog

Viva Rio in Haiti

Viva Rio in Haiti
Viva Rio in Haiti

Viva Rio is een Braziliaanse ngo die werd opgericht in Rio de Janeiro in 1994 en is volgens het Global Journal de 48ste beste NGO van de wereld. Het verhaal van Viva Rio is welgekend bij de cariocas, de inwoners van Rio, en ook bij de Brazilianen. Viva Rio zijn vooral actief in de favelas, de benaming voor de sloppenwijken van Rio, en heeft als doel de muren, die de stad verdelen, omver te werpen.

Dit werk werd op nationaal vlak erkend, maar de organisatie oversteeg het nationale niveau in 2004 toen het gevraagd werd door de VN om deel te nemen aan de vredesmissie in Haïti. Viva Rio had immers zeer veel ervaring opgebouwd rond het brengen van vrede in de gewelddadige en arme favelas van Rio.

Wat begon als een verzoek, eindigde als een efficiënte operatie in Bel Air, Cité Soleil en Cité Militair, de “favelas” van Port-au-Prince. Viva Rio is vooral actief in projecten rond gezondheidszorg, onderwijs, milieu en veiligheid. Deze projecten bouwen aan het zelfvertrouwen van de Haïtianen zodat ze hun lot in eigen handen nemen.

De trommels van de vrede

De pacificering van Bel Air begon in 2007, na een conflict tussen rivaliserende groepen, waarbij zeven mensen om het leven kwamen. Deze groepen zijn bekend als Bases in Port-au-Prince, het zijn lokale leiders, die niet verkozen zijn, maar die de gemeenschappen wel vertegenwoordigen. De Bases zijn actief zowel binnen de culturele aangelegenheden als op politiek vlak. Op cultureel vlak zijn ze zeer nauw betrokken bij de muziekgroepen die rára spelen, een muziekstijl waarbij veel trommels gebruikt worden. Viva Rio gebruikt deze muziekgroepen om in contact te komen met de bevolking en de vrede te promoten tussen de Bases.

Op die manier is Viva Rio er in geslaagd om in mei 2007 een vredesakkoord te bewerkstelligen tussen leiders van 14 rivaliserende Bases. Een maand zonder geweld en doden zou worden beloont met een beurs om een jaar lang gratis te studeren. 2 maanden zonder geweld zouden beloond worden met gratis professionele opleidingen voor de muzikanten van de rára. Om dit de vieren werd een eerste festival van “de trommels van de vrede” georganiseerd waaraan de Bandas die voorheen in conflict waren. Iedere 2 maanden werd verder een festival georganiseerd. In 2011 werd het 5de vredesverdrag overeengekomen tussen 106 leiders van 17 wijken.

Verschil met andere ngo’s?

Volgens de VN is Viva Rio een partner die het verschil maakt, omdat de organisatie in de favelas werkt en samen met de mensen uit de favelas. Ze kenmerken zich door een horizontale hiërarchie, zo staan de ontvangers van de hulp op gelijke hoogte als de mensen van Viva Rio. De afstand tussen hulpdonor en ontvanger is zeer klein. De Haïtianen verdienen solidariteit, maar boven al ook respect. Dit draagt Viva Rio hoog in het vaandel.

Bron: http://vivario.org.br/wp-content/uploads/2011/12/Viva-Rio-Haiti_PARANOID.pdf

Fotoreportage vanaf 1 april 2012 op facebook.com/photo.willemjan