Vloedgolf voor klimaatrechtvaardigheid door Kopenhagen

Blog

Vloedgolf voor klimaatrechtvaardigheid door Kopenhagen

Vloedgolf voor klimaatrechtvaardigheid door Kopenhagen
Vloedgolf voor klimaatrechtvaardigheid door Kopenhagen

Vorige zaterdagmorgen werd Kopenhagen overspoeld door een menselijke ‘Flood for Climate Justice’. Meer dan 5000 mensen uit alle hoeken van de wereld – een brede coalitie van Friends of the Earth groepen en sociale- en milieubewegingen - vroegen er samen naar klimaatrechtvaardigheid en een einde aan het oneerlijke verhandelen van koolstofemissies.

Het was een spectaculaire blauwe menigte die de straten van Kopenhagen onderdompelde met de duidelijke boodschap dat beleidsmakers een einde moeten maken aan ‘offsetting’ – de praktijk waarbij rijke industrielanden ontwikkelingslanden betalen om hun emissies te verminderen in plaats van zelf thuis koolstofuitstoot te verminderen. Deze manier van werken zal immers nooit tot een globale uitstootvermindering leiden.
De vloedgolf begon aan het Klimaforum09, de klimaatconferentie van het middenveld, en eindigde aan het Deense parlement, waar verschillende speeches gegeven werden die allen de milieu-impacten van de klimaatverandering benadrukten.
Ongeveer 25 JNM’ers waren voor het actieweekend naar Kopenhagen afgezakt – en ook het Belgisch Sociaal Forum had speciaal een trein ingelegd voor 800 Belgen! We hebben deelgenomen zowel aan de Flood for Climate Justice betoging ’s morgens als in de grote betoging zaterdagmiddag, waar volgens de organisatoren 100 000 mensen aanwezig waren! En we stonden er, samen met onze mascotte, de go-cart, waarmee Koen, Lieselotte en Tinne van Brussels helemaal tot in Kopenhagen waren gereden!
Voor meer foto’s:
http://tokopenhagen.blogspot.com/
http://www.flickr.com/foei