VN waarschuwen voor "klimaat van straffeloosheid" in Peru

VN waarschuwen voor "klimaat van straffeloosheid" in Peru

Ángel Páez

10 september 2010

Een nieuw decreet van de Peruaanse president Alan García baart VN-mensenrechtenrapporteur Martin Scheinin zorgen. Door het decreet ontstaat "de perceptie van een klimaat van straffeloosheid."

Sheinin is bezorgd over decreet 1097 dat president García op 1 september heeft uitgevaardigd. Het decreet kan in het voordeel spelen van wie beschuldigd wordt van misdaden tegen de mensheid in de strijd tegen de guerrilla van 1980 tot 2000, zei de VN-rapporteur tot besluit van zijn bezoek aan Peru.
Twee punten in dat decreet zijn omstreden. Als een zaak tegen militairen die van mensenrechtenschendingen worden beschuldigd, langer dan 36 maanden duurt, dan kan die geseponeerd worden. En voor zaken van vóór 9 november 2003 lijkt verjaring mogelijk.
“Ik heb van leden van de Rechterlijke Macht en het Openbaar Ministerie gehoord dat deze wet ongrondwettelijk is en niet kan worden toegepast omdat ze ontworpen is voor bepaalde personen die betrokken zijn bij hangende zaken”, zegt Sheinin. “Maar de minister van Defensie, Rafael Rey, heeft me verzekerd dat de bedoeling van de wet niet is beklaagden te bevoordelen.”

Fujimori

“Wat mij bezorgd maakt, is dat het decreet een klimaat van straffeloosheid kan creëren in een land dat aan de wereld heeft getoond dat het in staat is om de beklaagden van misdaden tegen de mensheid te berechten volgens de internationale normen, zoals gebeurd is bij de leider van Lichtend Pad, Abimael Guzmán, en bij voormalig president Alberto Fujimori.”
Volgens de VN-rapporteur is er “bij sommige autoriteiten een neiging naar straffeloosheid en willen ze met de wet strafbare feiten onder de mat vegen.”
Op dit moment lopen twee processen tegen de Colina-groep, een doodseskader met agenten van de militaire inlichtingendienst SIE dat in 1991 en 1992 vijftien inwoners ombracht in Barrios Altos, een wijk in de hoofdstad Lima, en negen studenten en een hoogleraar in de Universiteit van La Cantuta, eveneens in de hoofdstad. Voor deze feiten werd ex-president Fujimori vorig jaar tot 25 jaar cel veroordeeld. Voor het bloedbad van La Cantuta zitten Vladimiro Montesinos, adviseur van Fujimori, voormalig legerchef Nicolás Hermoza en de majoors Santiago Martin Rivas en Carlos Pichilingüe in de beklaagdenbank.

Foutieve interpretatie

De advocaten van de beklaagden stellen nu dat de zaken verjaard zijn. Ze vinden daarvoor steun in het nieuwe decreet. Het decreet wijst erop dat Conventie voor de Onmogelijkheid tot Verjaring van Oorlogsmisdaden en Misdaden tegen de Mensheid, “effect sorteert en geldt voor Peru vanaf 9 november 2003.”
Maar volgens Magdiel González, voormalig lid van het Grondwettelijk Hof, heeft de regering een uitspraak van dat Hof foutief geïnterpreteerd. “Het Grondwettelijk Hof heeft nooit gezegd dat vanaf 2003 de onmogelijkheid tot verjaring geldt voor misdaden tegen de mensheid. Het heeft alleen gesignaleerd dat de Conventie voor de Onmogelijkheid tot Verjaring van Oorlogsmisdaden en Misdaden tegen de Mensheid in voege treedt op 9 november 2003.” De datum waarop de misdaden zelf zijn gepleegd, speelt daarbij geen rol, zegt González.
Volgens Gloria Cano, advocate van de slachtoffers van La Cantuta, lijkt de nieuwe wet sterk op de amnestiewet die Fujimori in 1995 heeft afgekondigd om militairen en politieagenten die voor mensenrechtenschendingen waren veroordeeld, uit de cel te krijgen. “Beide wetten hebben dezelfde bedoeling: op een illegale manier voordeel geven aan wie in uniform onschuldige en ongewapende burgers heeft gedood.”
Het valt Cano op dat de wet net wordt gepubliceerd wanneer het proces tegen Vladimiro Montesinos, de voormalige militaire leiders en SIE-agenten in zijn laatste fase treedt.