Voedselcrisis in Niger nadert hoogtepunt

Voedselcrisis in Niger nadert hoogtepunt

Ousseini Issa en Chris Stein

17 augustus 2010

De zware voedselcrisis die momenteel meer dan zeven miljoen Nigerezen treft, doet donorlanden niet in de zakken tasten. Het VN-Wereldvoedselprogramma (WFP) had in april becijferd dat er 190 miljoen dollar aan hulp nodig was, maar stelde dat cijfer in juli bij tot 371 miljoen. Bij gebrek aan fondsen moet de hulpactie nu fors inkrimpen.

In april vroeg de Nigerese overgangsregering hulp om een hongersnood af te wenden die de helft van de 15 miljoen inwoners treft. Door een slechte oogst in 2009 komt het land meer dan 400.000 ton graan tekort.

“Elke week tellen we meer dan veertig gevallen van ondervoeding in ons hospitaal”, vertelt Balkissa Issa, verpleegster in de oostelijke regio Zinder. Mohamed Béavogui, directeur van de West- en Centraal-Afrikaanse afdeling van het Internationale Fonds voor Landbouwontwikkeling, bevestigt de ernst van de situatie. “De situatie voor kinderen in Niger is kritiek, maar er is hulp op komst voor vrouwen en kinderen. De hulp van de regering, haar partners en internationale ngo’s omvat de verdeling van gesubsidieerd graan, programma’s met voedsel in ruil voor werk en voedselhulp voor de zwaarst getroffen gebieden.”

Light-versie

“Een gesubsidieerde zak van 100 kilo gierst, maïs of rijst kost 13.000 CFA-frank (20 euro), in vergelijking met 20.000 CFA-frank (31 euro) op de markt. Onder die voorwaarden hebben we al meer dan 60.000 ton graan geleverd in de regio”, verklaarde Moustapha Kadi, die mee het hulpplan voor Niger coördineert, eind juli. “Samen met het Wereldvoedselprogramma (WFP) hebben we ook zo’n 53.000 ton gratis uitgedeeld in juni en juli van dit jaar.”

Hij vertelde toen dat er ook in augustus 30.000 ton verdeeld zou worden, waaronder rantsoenen voor kinderen tussen 6 en 23 maanden in het hele land. Maar door een enorm gebrek aan geld van donoren, zag het WFP zich verplicht voor augustus een light-versie van het plan uit te werken. Het programma richt zich nu uitsluitend op families met kinderen onder de twee jaar, die 50 kilo graan krijgen.

Dat is te weinig voor families van zeven of meer personen, waarschuwt Oxfam dat het voedsel voor het WFP verdeelt. “We weten al maanden dat deze crisis hier woedt, en toch zullen meer dan een miljoen mensen in Niger blijven verhongeren in de komende weken en misschien zelfs maanden”, zegt Raphael Sindaye van Oxfam in West-Afrika.

Geen middelen

Al in november vorig jaar luidde Oxfam de alarmbel over een dreigende regionale hongersnood, toch schoten de donorlanden pas in juli wakker. Daardoor is er nu geen geld beschikbaar, hekelt de hulporganisatie.

Volgens het nieuwe plan is 60 procent van de getroffen bevolking voor hulp afhankelijk van de Nigerese regering, die volgens campagneverantwoordelijke Robert Bailey van Oxfam West-Afrika niet de middelen heeft om hun noden te lenigen.

Omdat de oogst van dit jaar nog twee maanden op zich laat wachten, gaat de voedselcrisis in Niger naar haar hoogtepunt. Maar volgens Bailey plant het WFP om zijn rantsoenen in september te verdubbelen om te compenseren voor het tekort van deze maand.

Aanvullend zal Oxfam in de komende maanden werkprogramma’s en andere initiatieven opzetten om gemeenschappen die werden getroffen door de crisis er bovenop te helpen.