Vreugde en verdriet bij het vertrek van Morsi

Blog

Vreugde en verdriet bij het vertrek van Morsi

Vreugde en verdriet bij het vertrek van Morsi
Vreugde en verdriet bij het vertrek van Morsi

De straten van Cairo zijn een lappendeken geworden van vuurwerk, nationale vlaggen en een uitbundige menigte. Zonet kondigde de woordvoerder van het Egyptische leger Al-Sisi aan dat de ambtstermijn van huidig president Morsi op haar einde kwam. Morsi treedt af.

Nu volgt een overgangsperiode waarbij het grondwettelijk hof de leiding neemt over het land. De omstreden grondwet is onecht verklaard en er zullen nieuwe presidentsverkiezingen gehouden worden.

Maar het leger wil niet spreken van een staatsgreep. In overleg met El Baradei, woordvoerder van de oppositie, de Sheikh van de Azhar moskee en de Koptische paus werd besloten dat dit een democratische beslissing is, dankzij de grote mensenmassa die afgelopen dagen in de Caireense straten betoogde.

Het hek is van de dam. Juichende mensen overspoelen de straten, pleinen en bruggen van de hoofdstad. De uitgelaten sfeer zindert door tot ver in de buitenwijken. Aan een klein koptisch kerkje staan een paar jonge kinderen te wapperen met de Egyptische vlag en zingen uit volle borst “Lang leve Egypte”. De man van het buurtwinkeltje is zo gelukkig dat hij vanavond alles gratis uitdeelt. De dag kan niet meer stuk. Althans toch niet voor hen.

En toch is niet iedereen tevreden. Een paar straten verwijderd van het Tahrirplein komen een aantal activisten samen. Ze zitten er wat treurig bij. “We hadden niet anders verwacht dan dit, Morsi moest en zou aftreden, maar ik ben verward.” vertelt Rehab. De jongens en meisjes staren af en toe naar elkaar, maar voornamelijk in het ijle. Een paar meter verderop is iedereen door het dolle heen. Maar de activisten die als sinds 25 januari 2011 strijden voor brood, vrijheid en sociale gelijkheid, zijn lang niet zo euforisch. “Natuurlijk zijn we blij. Maar het grote gevoel dat de jongens op Tahrir nu hebben, hebben wij al eens eerder gehad. Voor hen lijkt de strijd gewonnen, terwijl wij weten dat die nu pas begint.”

Ook bij de moslimbroeders is de feestvreugde ver te zoeken. De jongens hebben zich afgelopen dagen voorbereid om zich te verdedigen tegen mogelijke aanvallen van de oppositie. Op verschillende plekken in Cairo is het gekomen tot schermutselingen. Hier en daar liep het uit de hand, wat de dodenteller gisteren op 10 bracht.

Af de moslimbroeders zich nu terug zullen trekken en zich als waardige verliezers zullen tonen, blijft een moeilijke vraag. De kans is reëel dat het in de komende dagen tot meer en intensere gevechten komt.