Vuurgevecht tussen het Kongolese leger…

Blog

Vuurgevecht tussen het Kongolese leger…

De soldaten van de 6de Brigade die Bulambo belegeren werden weggetrokken uit de stad Butembo voor een offensief tegen de rebellen van ADF/NALU. Zoveel is nu duidelijk. Ook troepen vanuit Lubero werden ingeroepen. Maar of dat nu geruststellend is?

De 6de Brigade was gelegerd op het vliegveld van Butembo. Hier kan je dat nog terecht een “veld” noemen. Net als de stadswegen is de start- en landingsbaan onverhard. Als je met het vliegtuig aankomt heb je de indruk dat het tweemotorig tuig zich midden in een grasveld gaat neerzetten, maar op het laatste moment verschijnt dan toch een aardeweg onder de wielen.

De soldaten op de luchthaven zijn in weinig benijdenswaardige omstandigheden “behuisd”. Sommigen hebben zich een beschutting uitgegraven in de grond, afgedekt met zeildoek, maar als het stortregent, zoals het hier wel eens vaker doet, is dat onmogelijk droog te houden. De gelukkigen met een tent houden beter stand. Maar van ver zien het er toch ook maar groezelige bedoeningen uit. Niets of niemand zal me ooit zover krijgen om eens van dichtbij te gaan kijken…

Ondanks hun abominabele woonomstandigheden waren een aantal militairen het er absoluut niet mee eens dat ze werden opgetrommeld voor de anti-NALU operatie. Een kolonel promoveerde zichzelf prompt tot generaal, en gebood zijn manschappen verzet te bieden tegen de 18de Brigade die vanuit Bandundu werd overgevlogen om hen te vervangen op het vliegveld. Het vuurgevecht dat er op volgde, tussen twee Brigades van de Forces Armées de la République Démocratique du Congo, eiste twee slachtoffers : een dode en een zwaargewonde aan de kant van de rebellerende anti-rebellen Brigade.

Erger nog is dat de verslagen opstandelingen erin geslaagd zijn te ontkomen met wapens en munitie, en zich nu ergens in de stad verschansen. Omwonenden van de luchthaven hebben alvast het zekere voor het onzekere genomen, bevreesd als ze zijn, van een mogelijke tegenaanval: ze hebben hun huizen verlaten. Hoe zal het halfeeuwfeest van de onafhankelijkheid straks gevierd worden, als dergelijk zooitje ongeregeld op elk moment om het even waar kan opduiken om je de loop van een geweer tussen de ribben te porren?

President Kabila wil MONUC weg, om de veiligheid van zijn volk toe te vertrouwen aan het leger… Ik ben geen verdediger van MONUC, ver van. Dat die instelling nu haar naam verandert in MONUSCO zal niet helpen om te laten vergeten hoe schromelijk ze is tekort geschoten in haar opdracht om vrede te handhaven en de bevolking te beschermen. Maar dat er mensen zijn die Kabila steunen in zijn nationalistische kreet om MONUC op te doeken, in het volle besef dat vredeshandhaving op die manier in handen komt van een “leger” dat de bevolking belaagt, de vrede verstoort, vrouwen verkracht en met zichzelf vuurgevechten aangaat, dat gaat mijn petje helemaal te boven.