Week 2 van de Commissie voor Sociale Ontwikkeling

Blog

Week 2 van de Commissie voor Sociale Ontwikkeling

Week 2 van de Commissie voor Sociale Ontwikkeling
Week 2 van de Commissie voor Sociale Ontwikkeling

Nemo wist zich te gedragen in NYC. De heftige sneeuwstorm die voorspeld werd en de VN-vergaderingen van afgelopen vrijdag voortijdig deed opschorten, bleef bij een herkenbaar nachtje stevig sneeuwen. Wij hebben dus geen problemen ondervonden en genoten van een heldere, witte zaterdag in New York.

Een kortstondige meeting met de Roemenen, A walk in the (Central) park, cheesecake voor Dani’s verjaardag en diner in Soho was zo ongeveer hoe die dag eruit zag. ’s Avonds brachten we een uitgebreid bezoek aan de oudste bar van de stad: “McSorley’s Old Ale House”, waar we ons lieten verleiden tot wedstrijdjes crackers schrokken (Denis is a legend) en meermaals lieten verrassen door vaderlandslievende gezangen.

Zondag stond wat mij betreft een bezoek aan het MoMA (Museum of Modern Art) op het programma, evenals een – hoe kan het ook anders – meeting met de andere jongerenvertegenwoordigers om de splinternieuwe draft van de jeugdresolutie te bespreken.

En ja, vandaag ging onze tweede en laatste CSocD-week al van start.

Vanmorgen om 8u30 vertrokken we in de gietende regen naar de EU-coördinatiemeeting. Nadien was er opnieuw een opeenvolging van statements/speeches van de verschillende lidstaten. Onze collegae-jongerenvertegenwoordigers van Duitsland en Roemenië kregen de kans van hun delegatie om het woord te nemen en hun voorbereide speech ten berde te brengen. Alle vier hebben ze het er enorm goed vanaf gebracht. (Ik ga even na of ik hun speeches hier nergens kan posten voor de geïnteresseerden.) En hoewel we eerder dachten dat ook wij vandaag aan bod zouden komen, bleek dit dus niet het geval. Morgen is het (hopelijk) echt zo ver.

In de namiddag was er een paneldiscussie over het thema “jeugd”. Deelnemers waren: Geraldine Fraser-Moleketi (Director at UNDP – UN Development Programme), Susanne Fries-Gaier (German Permanent Representative to the UN), Jayathma Wickramanayake (Youth Delegate from Sri Lanka) en Samuel Diaz Fernandez Littauer (Representing ICMYO – International Coordination Meeting of Youth Organizations). Het was een gevarieerd panel met interessante sprekers die vanuit hun eigen ervaring en achtergrond een bijdrage leverden over onder meer de situatie van jongeren vandaag en jeugdparticipatie op alle niveaus. Vooral Samuel gaf een uitgebreide en bewogen uiteenzetting over jongeren en de VN.

Aan het einde van deze CSocD-dag ontdekten we onze Koreaanse collega-jongerenvertegenwoordiger (die jammer genoeg morgen naar huis moet), hadden we een meeting met de jongeren van SustainUS (een Amerikaanse ngo) en namen we een foto met (ongeveer) alle jongerenvertegenwoordigers hier aanwezig.

130211YouthDelegates

Van links naar rechts: Patrick (Duitsland), Young man from Korea (shame on me, ben zijn naam even vergeten), Denis, Elena (Roemenië), Sabrina (Duitsland), Alex (Roemenië), Boryana (Bulgarije), mezelf, Iliana (Bulgarije).

En bij deze duik ik mijn bed in om morgen met heldere stem de VN te kunnen toespreken. Verslag volgt uiteraard!