Weg met de voedselwoestijn

Blog

Weg met de voedselwoestijn

Weg met de voedselwoestijn
Weg met de voedselwoestijn

Battery Park is 8,5 hectare groot en ligt op het zuidelijkste puntje van het eiland Manhattan aan de oever van de Hudson. De naam stamt uit de Nederlandse kolonisatie, toen hier een batterij kanonnen opgesteld stond. Dat geheel terzijde, want we zijn hier om Camilla Hammers verhaal te horen.

Battery Urban Farm

‘Er werd hier een nieuwe metrohalte uitgegraven en we kregen vorig jaar het idee om op die aarde te gaan tuinieren met schoolkinderen. Algauw hadden we 11 scholen die wilden meedoen. Dat hebben we gebruikt als argument om de Battery Conservancy over de streep te trekken, dat is de stichting die deze plek beheert en het onderhoud financiert. De eerste 5 maand werkte ik gratis, maar nu zijn we al met 4, de stichting betaalt ons loon, de materialen en inputs zoals compost voor onze Battery Urban Farm.’

Food Desert

De uitdaging is groot, sommigen spreken van de stad als een ‘Food Desert’, een verschraalde voedselomgeving waar kinderen weinig kansen en stimuli krijgen om eens iets anders te ervaren dan het obligate fastfood. ‘Vervreemding tegengaan, zodat kinderen terug gezonder gaan eten en dus minder blootstaan aan diabetes of obesitas’, zei een zeer ernstige spreker op deze studiereis.

Camilla en haar collega’s pakken het ludieker maar wél erg professioneel aan: ze kregen vorig jaar 1500 leerlingen op bezoek en dit jaar worden het er meer. Om hen op te vangen en te begeleiden moet de tuin er piekfijn bij liggen en hebben ze een programma op kindermaat. Of het impact heeft? Ja, want het blijft niet bij één bezoek. Leerkrachten en begeleidende ouders werken achteraf in de klas verder op het thema, bijvoorbeeld in een ‘School Café’. Dat is koken en proeven in de klas of aan een kraampje in het schoolrestaurant. ‘Als je één kind over de streep krijgt om het slaatje met mosterdblaadjes te proeven, dan volgt de rest. Je moest die gezichtjes eens zien als ze ontdekken dat die onbekende groente lekker is,’ klinkt het trots. Ik kan het niet laten haar te vertellen over mijn Velt-collegaatjes die in Vlaanderen precies hetzelfde doen met hun Pim Pompoen acties in schooltuinen.

O ja, naast de schoolkinderen zijn er 700 vrijwillige helpers, daarmee verzet je werk maar coördineer dat maar eens. Verder vergapen zich duizenden toeristen aan de bamboe-omringde tuin. Elke dag stappen er tientallen binnnen met een vraag of een verhaal. Ze worden geduldig te woord gestaan. Chapeau voor deze jonge enthousiastelingen. Over dit project lees je meer op www.thebattery.org/projects/battery-urban-farm

Verder kan ik melden dat de studiereis achter de rug is, maar ik heb nog wel wat stof voor blogberichten en doe dus ijverig verder.

Morgen: Mexicaanse groenten en ‘Building Integrated Agriculure’ in de Bronx.