Welkom in de stadsjungle van Ho Chi Minh City!

Blog

Welkom in de stadsjungle van Ho Chi Minh City!

Welkom in de stadsjungle van Ho Chi Minh City!
Welkom in de stadsjungle van Ho Chi Minh City!

Na een maand stevig netwerken en hard werken in Ho Chi Minh City, heeft Julie een job gevonden als marketing manager bij een kunstencollectief. Daarnaast geeft ze ook Engelse les om zich iets extra te kunnen permitteren in de Zuid-Vietnamese stad. De afgelopen maand zag ze haar beeld over Vietnam bevestigd, maar dat wil niet zeggen dat alles van een leien dakje gaat.

Altijd heb ik gedacht om na mijn studies ver weg te trekken en een carrière buiten België uit te bouwen. Dat komt omdat ik ontzettend nieuwsgierig ben en mezelf alle kansen wil bieden.

Tezelfdertijd ben ik ook erg ambitieus: zomaar een wereldreis maken, knaagde dus wat aan mijn droombeeld.

Enkele jaren geleden ontmoette ik Charley, hij zou later de man van mijn leven worden. Samen delen we de droom een mooie internationale carrière uit te bouwen en ons leven met zoveel mogelijk invloeden te verrijken.

Toen we afgelopen academiejaar afstudeerden moesten we onze woorden ook in daden omzetten. We besloten begin september 2015 om naar Ho Chi Minh City te trekken, zonder job, enkel met een zorgvuldig gespaard budget.

Het wemelt van de koffiebars, volgepakt met jonge ambitieuze ondernemers.

Vietnam lijkt een niet voor de hand liggende bestemming om te sleutelen aan een carrière, maar dit land biedt erg veel mogelijkheden. Vietnam is een succesverhaal, begin de jaren negentig leefden meer dan vijftig procent Vietnamezen in armoede, nu is dat nog slechts drie procent. In de jaren 2000 had Vietnam een gemiddelde groei van 6,4 procent en volgens de Wereldbank gaat dat percentage alleen maar omhoog.

Kortom, Vietnam is een politiek en economisch stabiel land met ontzettend veel positivisme en drijfveer om vooruit de gaan. De sky is hier de limit en dat voel je ook als je door Ho Chi Minh City rondwandelt.

Het wemelt er van de koffiebars die volgepakt zitten met jonge, ijverige, ambitieuze mensen die een zaak proberen op te starten. Ondernemen in Vietnam is dan ook een stuk eenvoudiger dan in België. Heel erg veel administratieve rompslomp is er niet, al moet je wel af en toe eens zuchten omwille van de corruptie.

Om een idee te geven van de administratie, twee Belgische vrienden startten hier twee jaar geleden Entobel op. Een bedrijf dat op basis van insecten dierenvoer maakt en verdeelt. Op twee weken tijd was hun administratie rond en konden ze aan de slag… Een droom voor elke Belgische ondernemer met een nieuw idee.

Ervaring

Voorlopig ben ik nog niet aan het ondernemen maar probeer ik vooral mijn CV vorm te geven door aan de slag te gaan in de marketing- en communicatiewereld. Deze week start ik als marketing manager bij een kunstencollectief.

Het is een hele uitdaging want ik heb zo goed als geen ervaring en zij hebben nog niet echt een marketingafdeling. Maar ik geloof in mijn capaciteiten en zij blijkbaar ook. Vorig jaar schreef ik een thesis over kunstmarketing en ik denk dat dit de ideale gelegenheid is om mijn research en marketing ideeën om te zetten in praktijk. Bovendien heb ik heel veel goesting om mezelf te bewijzen!

Daarnaast geef ik ook Engelse les aan Vietnamese kinderen om een centje bij te verdienen. Lesgeven is niet direct mijn branche, maar ik steek er wel ontzettend veel van op. Probeer maar eens te spreken tegen vijf- tot elfjarigen in een taal die ze niet verstaan en ze ook een leuke en leerrijke tijd te bezorgen. Eerlijk gezegd, na mijn eerste les had ik geen stem meer en heb ik toch even op bed moeten liggen met hoofdpijn. Maar alle begin is moeilijk…

Buitenbeentjes

Voorlopig zijn wij de jonge Belgen tussen een oudere groep Fransen.

Ondertussen zijn we één maand in Vietnam en het gaat goed. We vinden onze weg, al verloopt het met vallen en opstaan. Ik ben ontzettend blij dat ik kan beginnen werken want zonder job netwerkevenementen afschuimen, is toch niet dat.

Sociaal is het nog een beetje zoeken: mensen van onze leeftijd (vierentwintig à vijfentwintig jaar) zijn meestal stagiairs en de expats of buitenlanders die ter plaatse een job hebben gevonden, zijn eerder tussen de dertig en de zestig .

Bovendien krioelt het van de Fransen - niet geheel onlogisch gezien de koloniale geschiedenis - die vrij hard op elkaar gericht zijn. Niet dat nationaliteit uitmaakt, zeker niet als je zo ver van Europa verwijderd bent maar voorlopig zijn we toch een beetje de jonge Belgen tussen een groep oudere Fransen. Maar dat is dan natuurlijk ook weer goed voor ons Frans…

Met deze blog wil ik jullie een idee geven hoe het is om te leven in Ho Chi Minh City als een pas afgestudeerde jonge vrouw met veel ambitie. Nu ik kort ons verhaal heb geschetst, ben ik van plan om de volgende blogs per thema aan te pakken. Ik kan al verklappen dat de volgende post over het verkeer zal gaan: MOTORCYCLE MADNESS!