Windenergie wordt sleutelfactor in klimaatstrijd

Nieuws

Terugblik op markante trends en gebeurtenissen uit het voorbije jaar

Windenergie wordt sleutelfactor in klimaatstrijd

Terwijl internationaal gezocht wordt naar manieren om de CO2-uitstoot te verminderen, ontwikkelt de sector van de windenergie aan een razend tempo. Overal ter wereld worden nieuwe windmolenparken aangekondigd of gebouwd, met steeds meer of grotere turbines

Uit cijfers van de Europese windenergie-industrie bleek begin dit jaar dat de sector dubbel zo snel groeit als de Europese economie in zijn geheel. Enkele maanden later, in september, overschreed de Europese windcapaciteit de magische grens van 100 gigawatt. Met dat vermogen kun je een heel jaar 57 miljoen gezinnen van stroom voorzien.

China is marktleider, maar de technologie is wereldwijd aan een opmars bezig. Landen als Pakistan en Cuba maakten dit jaar ambitieuze plannen bekend.

Drijvende windmolens

Niet enkel de gevestigde stroomproducenten investeerden dit jaar in windmolenparken, ook nieuwkomers zoals speelgoedfabrikant Lego volgden hun voorbeeld.

Windmolenmarken rijzen niet alleen wereldwijd als paddenstoelen uit de grond, ook de technologie zelf verandert razendsnel. Het Duitse Siemens ontwikkelde een nieuwe windturbine met recordafmetingen waarbij de rotorbladen bijna zo lang zijn als de spanwijdte van de Airbus A380, het grootste lijnvliegtuig ter wereld.

De VS en Groot-Brittannië doen onderzoek naar drijvende windmolenparken, die verder in zee geplaatst kunnen worden en minder onderzoek vergen.

Aanpassingen aan stroomnet

Al die stroom uit windmolenparken heeft belangrijke consequenties voor het bestaande stroomnet, omdat de stroom erg variabel en moeilijk te controleren is. Daarom moest Duitsland bijvoorbeeld enkele belangrijke investeringen doen in het bestaande net.

Tot slot blijken windmolens niet alleen een belangrijk antwoord op de energievraag: ze kunnen ook op andere domeinen een belangrijke bijdrage leveren, zoals in de waterproductie. Zo haalt een prototype in de woestijn in Abu Dhabi 800 liter drinkwater per dag uit de atmosfeer.

In de reeks De 12 van ‘12 blikt de redactie van persagentschap IPS Vlaanderen terug op de meest markante trends en gebeurtenissen uit het voorbije jaar.