Windenergie groeit tweemaal zo snel als Europese economie

Nieuws

Windenergie groeit tweemaal zo snel als Europese economie

17 april 2012

De Europese windenergie-industrie groeit heel wat sneller dan de Europese economie als geheel. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Vereniging voor Windenergie (EWEA). Die houdt deze week zijn jaarlijkse bijeenkomst in het Deense Kopenhagen.

Volgens de EWEA, de belangrijkste vereniging van de sector, is de Europese windenergie-industrie in 2010 tweemaal zo snel gegroeid als de Europese economie als geheel. In dat jaar droeg de windenergiesector 32 miljard euro bij aan de Europese economie.
Daarmee groeide het aandeel van de sector in het bruto binnenlands product van de Europese Unie met een derde in nauwelijks drie jaar tijd.

Dat vertaalde zich ook in heel wat extra banen. In de periode 2007-2010 kwamen er 30 procent meer banen bij, in dezelfde periode steeg de Europese werkloosheid met bijna 10 procent. Bijna 240.000 mensen stelde de windenergiesector al tewerk twee jaar geleden.

Half miljoen banen

De EWEA voorspelt dat er tegen 2020 meer dan een half miljoen mensen tewerkgesteld zullen zijn in de sector, en tegen 2030 zelfs bijna 800.000.

De vereniging verwacht dat de bijdrage van de sector aan het Europese bbp in 2020 nog veel groter zal zijn dan vandaag. Mocht de industrie een EU-lidstaat zijn, dan zou het dan op de negentiende plaats komen, nog voor Slovakije.

“Windenergie is een industrie die de recessie verslaat”, zegt EWEA-voorzitter Arthouros Zervos. “Het countert de recessie met elk jaar meer economische activiteit, meer banen en meer export, terwijl de EU met een economische crisis worstelt die nog wordt versterkt door de toenemende hoeveelheid brandstof die met stijgende kosten wordt ingevoerd voor de Europese burgers.”

In 2010 maakt windenergie 5,71 miljard euro brandstofkosten overbodig, besluit EWEA.