Zeerechtenverdrag onder de loep op Wereldexpo in Zuid-Korea

Nieuws

Zeerechtenverdrag onder de loep op Wereldexpo in Zuid-Korea

Thalif Deen

25 juli 2012

Tijdens Wereldexpo 2012 in het Zuid-Koreaanse Yeosu zal een driedaagse conferentie ook focussen op het VN-zeerechtenverdrag (UNCLOS), een belangrijk juridisch instrument over het internationaal recht met betrekking tot de zeeën.

Tijdens de Wereldexpo organiseren de Verenigde Naties (VN) een driedaagse conferentie in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken en Handel van Zuid-Korea en het Koreaanse Maritiem Instituut.

De conferentie zal plaatsvinden van 11 tot 13 augustus op het uitgestrekte expoterrein in de kuststad Yeosu. De focus zal dan even verschuiven van een algemene informatiegang voor het publiek over de toestand van de wereldzeeën, naar wat is beschreven als “misschien wel het belangrijkste juridisch instrument” van de 21e eeuw: het VN-zeerechtenverdrag (UNCLOS).

Maritiem geschil

De eerste conferentie over UNCLOS dateert al van 1956 en resulteerde onder meer in een conventie over de territoriale wateren, visserij en het behoud van levende voedselbronnen in internationale wateren. Op de aankomende conferentie wil men de ‘Aziatische perspectieven’ van UNCLOS bespreken.

Toevallig volgt de conferentie op de eerste beslissing inzake een maritiem geschil in maart van dit jaar door het Internationale Hof voor Zeerecht (ITLOS). Het geschil ging over de Golf van Bengalen en werd uitgevochten door twee Aziatische landen, Bangladesh en Myanmar (Birma). Het arrest werd beschreven als “eerlijk, billijk en evenwichtig” door beide partijen.

Adjunct-directeur van het VN-milieuprogramma (UNEP) en co-commissaris-generaal van de Expo, Amina Mohamed, zegt dat vanuit het perspectief van de VN, de zeeën deel zijn van het “grote gemeenschappelijke goed” en dat “een bedreiging van deze wereldwijde bron, moet worden aangepakt.”

Ondertussen, zo zei ze ook, kunnen bezoekers van het VN-paviljoen op de exposite alles over UNCLOS te weten komen.

Brief van Ban Ki-moon

Het zeerechtenverdrag spreekt zich uit over zaken zoals maritieme handel en transport, het behoud van het zeemilieu en de biologische diversiteit, visserij en de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen op de zeebodem. Ook wetenschappelijk zeeonderzoek, economische en commerciële activiteiten, overdracht van technologie en de beslechting van geschillen met betrekking tot oceanen, zijn er in opgenomen

Verder zijn er ook regels over de plaatsing van onderzeese kabels, die bijvoorbeeld breedbandinternet mogelijk maken, de veiligheid van de scheepvaart en de bestrijding van piraterij.

Vierendertig lidstaten waaronder de Verenigde Staten, Israël, Iran, Noord-Korea, Syrië en Libië hebben het verdrag niet ondertekend of geratificeerd.
 
In maart stuurde secretaris-generaal Ban Ki-moon nog brieven naar alle 34 lidstaten om er op aan te dringen dat alsnog te doen.