Zero Plastic Week dag 1: leve de moestuin!

Blog

Zero Plastic Week dag 1: leve de moestuin!

Zero Plastic Week dag 1: leve de moestuin!
Zero Plastic Week dag 1: leve de moestuin!

Deze week is het Zero Plastic Week. Het doel van dit initiatief is dat de deelnemers een week lang geen plastiek consumeren. “Je mag nog wel je tandenborstel, oude plastiek zakjes, brooddozen en dergelijke gebruiken. Wanneer deze op zijn, moet je creatief tewerk gaan”, aldus de organisatoren. StampMedia-reporter Julie Mariën (24) gaat, samen met zo’n 7.000 deelnemers uit verschillende landen, de uitdaging aan. Nog tot zondag 15 juni schrijft Julie een blog over haar dagdagelijkse ervaringen met het ‘plastiekvrije consumeren’.

Een vriendin bracht me via facebook op de hoogte van de Zero Plastic Week. Ik was direct enthousiast en heb mijn status op aanwezig gezet. Dat betekent dat ik een week lang niets mag kopen dat van plastiek is of in plastiek verpakt is.

Na het enthousiasme volgde al gauw het besef hoe moeilijk – misschien zelfs onmogelijk -  deze uitdaging wel niet is. “De deelnemers zullen creatief te werk moeten gaan” zeggen de organisatoren. Om je een idee te geven, stel ik voor om wanneer je je inkopen doet, op zoek te gaan naar eetwaren die niet plastic verpakt zijn. Die zijn – zacht uitgedrukt – vrij schaars. Of nog: stel je bij elke dagdagelijkse activiteit eens de vraag of je plastiek consumeert.

Vandaag deel ik mijn ervaringen met uiteraard mijn meest prioritaire zorg, namelijk: eten. Ik daag je uit om je ijskast open te doen en de zaken er uit te halen die niet plastiek verpakt zijn. Naast alle mogelijke potjes saus, zullen er dat niet veel zijn.

Moestuin

Ik vrees dat ik nogal onvoorbereid aan de actie ben begonnen. Ik heb net een verlengd weekend achter de rug in de Ardennen, met een feestdag waarop alle winkels gesloten zijn. Gelukkig hebben wij thuis een grote moestuin, waar ik al mijn vitamientjes uit kan halen. Die heb ik al wel vaker geapprecieerd, maar ik denk dat mijn voorliefde voor onze moestuin nu toch wel zijn hoogtepunt heeft bereikt.

Mijn meest prioritaire zorg als gevolg van de Zero Plastic Week: ETEN!

Het plastiekloze koken prikkelt alvast mijn creativiteit en doet me rare ingrediënten samenvoegen, wat toch een verrassend lekker resultaat gaf. Loop dus niet te snel naar de frituur (tenzij ze de frietjes in een papieren bakje serveren), maar zoek vrienden, familie of buren met een groententuin en vraag of je wat mag kopen.

Of beter nog: begin zelf met een moestuin! Zodat je ook op lange termijn minder plastiek verbruikt. Je kan ook naar de markt gaan met een boodschappentas en daar je groenten en fruit kopen. Nog lekker vers ook!

Vegetariër worden?

Je kan echter niet alles uit de tuin halen. Hoe zit het bijvoorbeeld met vlees? Ik denk dat dit nog het grootste probleem wordt. Vlees is om hygiënische redenen altijd verpakt. Zelfs bij de beenhouwer zit er plastiek in het inpakpapier. Betekent dat dan dat ik ook vegetariër voor een week moet worden? Ik test het woensdag voor jullie uit en ga naar de plaatselijke slager, met plastiek potjes in de aanslag. Ik ben alvast benieuwd naar de reactie!

Ik moet echter op dag één al bekennen dat ik heb gezondigd. Nochtans niet opzettelijk hoor! Maar ik had zin in een ijsje en zonder nadenken heb ik een Magnum, verpakt in plastiek, opgegeten. Jammer, maar het was een goede wake up call voor de volgende dagen.

Tot morgen!

Julie