Zero Plastic Week dag 4: Hygiënisch zonder plastic: het kan!

Blog

Zero Plastic Week dag 4: Hygiënisch zonder plastic: het kan!

Zero Plastic Week dag 4: Hygiënisch zonder plastic: het kan!
Zero Plastic Week dag 4: Hygiënisch zonder plastic: het kan!

Deze week is Zero Plastic Week. Het doel van dit initiatief is dat de deelnemers een week lang geen plastic consumeren. StampMedia-reporter Julie Mariën (24) gaat, samen met  zo’n 7.000 deelnemers uit verschillende landen, de uitdaging aan. Ze is over halfweg in haar 7 dagen zonder plastic. Vandaag: dag 4.

Zoals beloofd tracht ik vandaag een antwoord te geven op de vraag of hygiëne mogelijk is zonder plastic. Zo goed als alles wat je nodig hebt om je te verzorgen zit in plastic verpakt: deodorant, tandpasta, oorstokjes, zeep, shampoo, watjes, zalf, noem maar op! Iets waar zeker iedereen op kan letten en wat echt geen moeite kost, is een blok zeep gebruiken in de plaats van zeep uit een handpompje.

Recepten voor shampoo

Ik word via facebook intussen bestookt met alternatieve middelen. Je kan dus blijkbaar wel veel producten vervangen door zelfgemaakte producten. Ik test dat liever in het weekend uit, want ik wil het mijn collega’s en mezelf niet aandoen moesten mijn eigen gemaakte producten niet goed werken.

Er bestaan allerlei recepten om zelf je verzorgingsproducten te maken. Voor shampoo bijvoorbeeld is er een recept te vinden voor elk type haar op de website van Plazilla. Wanneer je bijvoorbeeld vet haar hebt, kan je een droogshampoo maken door een eetlepel maïsmeel, een eetlepel poedersuiker en een lepel fijngemalen amandelen te mixen. Voor droog haar raden ze aan olijfolie en appelciderazijn in je haar te smeren.

Microplastics in tandpasta

Een alternatief voor je plastic tandenborstel is een houten tandenborstels, met biologisch afbreekbare haren. Voor de tandpasta zelf kan je ook een aantal alternatieven gebruiken. Zo poetste mijn grootvader zaliger zijn tanden met natrium-bicarbonaat. Hij heeft nooit een vals gebit moeten dragen. Erg smakelijk zal het waarschijnlijk niet zijn geweest. Daarom stel ik voor er een paar estheretische pepermuntoliedruppeltjes aan toe te voegen.

Wist je trouwens dat in tandpasta en in scrubs ook microplastics zitten? Producenten voegen dit er opzettelijk aan toe om een schuurfunctie te bekomen. Terwijl je die functie ook kan bekomen met havermout, kokos of anijszaadjes. Je moet de ingrediënten van je tandpasta maar eens nalezen. Als hij polyetheleen terephtalaat, polypropyleen of polyetheleen bevat, weet je hoe laat het is.

Afgelopen zondag verbood de Amerikaanse staat Illinois het gebruik van die bestanddelen.

Opnieuw veggie

Vandaag was niet zo’n moeilijke dag. Ik ben ’s ochtends naar de bakker gegaan om de ‘schade’ van de voorbije dagen in te halen met een chocoladekoek en een rijsttaartje. Als middagmaal heb ik boterhammen gegeten, na mijn bezoek aan de beenhouwer ditmaal wel met beleg.

’s Avonds heb ik uit noodzaak opnieuw experimenteel gekookt. Ik had geen vlees voorzien en was ook niet naar de winkel geweest, dus ik heb zowat alles wat ik vond bij elkaar gekapt: broccoli, bloemkool, warmoes (= een superlekkere vergeten groente), wortel, tomaat, butternut en rode pesto. Geen supergerecht, maar toch lekker. En als dessert een stuk watermeloen. Smullen met dit weer!

Morgen doe ik de was en de plas zonder plastic. Hopelijk doe ik geen afwas- of wasmachine kapot. Je hoort het morgen!

© 2014 – C.H.I.P.S. StampMedia – Julie Mariën