Zero Plastic Week dag 5: Het huishouden

Blog

Zero Plastic Week dag 5: Het huishouden

Zero Plastic Week dag 5: Het huishouden
Zero Plastic Week dag 5: Het huishouden

De week gaat echt ontzettend snel vooruit. Nog maar twee dagen en de Zero Plastic Week zit er al weer op! Vandaag heb ik het huishouden proberen te doen met zo weinig mogelijk plastic. Geef nu toe: iedereen houdt van schone kleren en een proper huis. Maar duurzaamheid wordt meer en meer als belangrijk ervaren, ook in het huishouden.

Geen afwasmachine

De afwasmachine heb ik niet gebruikt, aangezien ik het niet kapot wou maken of geen overdreven schuimmassa wou voortbrengen. Ik heb zelf mijn producten gemaakt en ze getest. Om de afwas te doen heb ik als afwasmiddel vaatwaszout, azijn en een beetje zeep gemengd. De afwas, die niet heel erg vuil was, geraakte hiermee gemakkelijk mee proper. Wat wel opviel, is dat alles veel minder blinkt. Voor de wat vuilere potten en pannen, moest ik toch teruggrijpen naar het aanwezige - gewoonlijk in plastic flessen verpakte – afwasmiddel. Maar wanneer je afwas dus niet al te vuil is, raad ik aan om alternatieven te zoeken.

Soda kan je trouwens ook gebruiken voor allerlei toepassingen, zoals poetsen, afwassen en wassen. Je kan je trouwens ook de vraag stellen of de oplosbare plastic zakjes waarin de vaatwastabletten verpakt zijn, volledig biologisch afbreekbaar zijn, of er hierdoor toch microplastics in ons water terecht komt.

Ocean Plastic Project

Wat ik zeker aanraad als je toch liefst aangekocht afwasmiddel gebruikt, is Ecover. Ecover bevat geen petrochemische stoffen die je niet in je omgeving wil. Ze zijn dus erg milieubewust en hebben ook een project opgezet om de oceanen proper te maken: het Ocean Plastic Project. In het kader van dit project creëert Ecover een plastieken fles voor afwasmiddel dat voor 100% uit gerecycleerd plastic bestaat, waarvan 10% van het plastic uit de oceaan afkomstig is.

Het wasmachine heb ik evenmin aangezet. ik heb zelf wasmiddel gemaakt met zeep, water en sodakristallen. Die laatste ontvetten, maken reukloos, reinigen en verzachten het water. Je kan er zelfs voetbadjes mee nemen. Bovendien maken sodakristallen je kleren een stralend wit. Dat kan ik alleen maar bevestigen. Mijn pyjama kwam er inderdaad erg proper uit!

Natriumbicarbonaat

Naar aanleiding van mijn vorige blogpost heb ik vandaag dan toch mijn tanden gepoetst met natriumbicarbonaat. Ik had verwacht dat het echt heel vies ging smaken, maar dat viel dus best wel mee. Je proeft gewoon veel zout, maar het is niet echt vies. Het is ook niet zo dat je met een zouten nasmaak overblijft.

Eten zonder plastic begint gemakkelijker en gemakkelijker te worden. Vandaag stond quiche van broccoli, spinazie en tomaat op het menu met zelfgemaakte frieten, sla en een komkommer uit de tuin. Ten slotte, geef ik jullie nog graag onderstaand prentje mee voor het betere vouwwerk. Op die manier hoef je dus geen nieuwe vuilzakken te kopen, maar kan je tijdelijk met een papieren versie verder. Vooral voor afval dat composteerbaar is, is dit misschien een leuk idee. Tot morgen!

© 2014 – C.H.I.P.S. StampMedia – Julie Mariën