Zero Plastic Week epiloog: Het kan ook anders

Blog

Zero Plastic Week epiloog: Het kan ook anders

Zero Plastic Week epiloog: Het kan ook anders
Zero Plastic Week epiloog: Het kan ook anders

In het kader van de Zero Plastic Week heb ik van 9 tot 15 juni geprobeerd niets van – of verpakt in plastic te kopen. Na een moeizame start begon ik op de duur in te zien dat het ook anders kan. Zo ben ik met mijn potjes naar de beenhouwer en de markt geweest, heb ik zelf shampoo, afwasmiddel en pasta gemaakt, mijn tanden gepoetst met natriumbicarbonaat, enzovoort.

Van moeite tot plezier

De eerste en tweede helft van afgelopen week staan in contrast met elkaar. Van maandag tot woensdag vond ik niet echt mijn draai in de plasticloze week. Ik miste allerlei lekkernijen en het kostte me heel veel moeite toch dezelfde ‘levensstandaard’ te behouden. Op de duur werd ik er zelfs een beetje gefrustreerd van. Je moet alles veel meer plannen en harder nadenken over bijvoorbeeld wat je wil eten voor je naar de winkel gaat.

Door heel veel zelf te maken, verlies je ook veel tijd. Bovendien heb ik een aantal zaken moeten laten. Zo heb ik gedurende die week geen melk en fruitsap gedronken en geen koekjes gegeten.

De tweede helft van de week ging alles veel vlotter. Na een tijdje begon ik er zelfs plezier in te krijgen. Je werd inderdaad gedwongen creatief te zijn, maar creatief zijn is leuk! Uiteindelijk moet ik na deze week concluderen dat als je plastic wil vermijden zonder veel moeite, je best met je eigen potjes naar de markt kan gaan. Daar vind je alles wat je nodig hebt.

Even relativeren

Ik had het al moeilijk om geen plastic te consumeren, terwijl ik me eigenlijk in een voordelige situatie bevond. Wij hebben namelijk een moestuin. Bovendien was dit slechts één week en is geen enkel product verpakt in plastic (wc-papier, shampoo, …) uit voorraad geraakt. Als de periode langer dan een week had geduurd en we geen moestuin hadden, was het misschien een heel ander verhaal geweest.

Hopelijk heeft deze blog u en anderen ertoe aangezet na te denken over onze huidige wegwerpmaatschappij. Ik ben alvast erg tevreden dat ik dankzij deze week toch een aanzienlijke hoeveelheid plastic (en volgens mij ook ander) afval heb kunnen vermijden. Ik kan me niet herinneren veel in de vuilbak te hebben gegooid deze week.

Tips

Misschien zijn sommigen onder jullie wel gemotiveerd om mee te doen met een aantal nieuwe initiatieven, zoals plasticvrij juli of plasticvrije dinsdag? Ik geef je alvast een aantal tips mee:

1. Ga met een boodschappentas naar de winkel.
2. Neem een drinkbus en een brooddoos mee naar het werk.
3. Wanneer je in de supermarkt kan kiezen tussen de voorverpakte groenten en de niet-voorverpakte, kies dan gewoon de niet-voorverpakte.
4. Start een moestuin. Ook mensen die geen tuin hebben kunnen een aantal dingen zelf kweken, zoals kruiden of aardbeien.
5. Ga eens naar de markt, de plaatselijke slager, de biowinkel of kruidenierszaak en denk eraan: neem je eigen potjes mee!
6. Kies voor duurzame, ecologische producten zoals Ecover, Lush,…
7. Begin zelf meer te koken: maak je eigen koekjes, pasta, yoghurt,…
8. Koop drank uit glazen flessen - bij de brouwer zal het aanbod het grootst zijn.
9. Vergeet tot slot vooral niet goed te sorteren!

The Ocean Cleanup

Nu kunnen jullie ook aan de slag. Ik blijf er alvast op letten. Wil je op een andere manier bijdragen aan propere oceanen kan je ook een bijdrage leveren aan het project The Ocean Cleanup. De 19-jarige Nederlander Boyan Slat heeft een bijzondere technologie ontwikkeld om het plastic uit de oceanen te halen en zoekt via crowdfunding steun om het project te kunnen uitvoeren.

Tot slot wil ik nog even kwijt dat ik het een erg leuke week vond en het plasticvrij leven me erg veel voldoening gaf. Ook wil ik mijn vrienden bedanken voor hun positieve reacties, steun en  spontane tips.

Bedankt en mind the plastic!

© 2014 – C.H.I.P.S. StampMedia – Julie Mariën