Zero Plastic Week slot: Op de markt!

Mehreen Afzal

Blog

Zero Plastic Week slot: Op de markt!

17 juni 2014
Zero Plastic Week slot: Op de markt!
Zero Plastic Week slot: Op de markt!

Van maandag tot zondag was het Zero Plastic Week. Het doel van dit initiatief is dat de deelnemers een week lang geen plastic consumeren. StampMedia-reporter Julie Mariën (24) ging de uitdaging aan. “Het zit er op! Net nu ik het gewoon begon te worden.”

Ik ben als afsluiter van de week naar de zondagsmarkt geweest. Ik wil geen reclame maken, maar de markt in Heist-op-den-Berg heeft alles wat je maar kan nodig hebben. Ze verkopen er lokale producten, zoals zelfgemaakte confituur, honing, wafels, enzovoort. Er staat zelfs een kraam waar je cava kan drinken en oesters kan eten.

Verder zijn er groeten, fruit, kaas, brood, ijsjes, kippen, kuikens, vogels, rommel, strips, enzovoort te koop. Kortom echt alles! Je hebt er dus alleen maar baat bij om naar deze (of een andere) markt toe te gaan. Alles wat je nodig hebt, is er en het is nog vers ook. Ik heb mijn voorraad dan ook ingeslagen! Zo kan ik toch een beetje langer toekomen zonder plastic dan alleen deze week.

Marktkramers lachen

De reacties van de marktkramers waren opnieuw gemengd. Voor de ene was het nogal verwarrend, wanneer ik vroeg om de koopwaar niet in een zakje te doen. Marktkramers bezien het volgens mij net als een extra dienst naar de koper toe om een zakje mee te geven. De mevrouw van het kiekenkraam vond het evenwel grappig dat ik een potje meegaf. Het was trouwens de eerste keer dat ik dit deed met zo veel mensen om me heen. Die ene keer bij de beenhouwer en de groentewinkel was er geen enkele klant. Dit was dus een grotere stap, maar er was niemand die me raar aankeek.

Ondertussen geneer ik me ook niet meer om dit te vragen. De mevrouw van het kaaskraam sloeg de nagel trouwens op de kop: “Voila zie. Nu heb jij geen afval!”, zei ze. Wat ik echter niet doorhad is dat ze tussen elk sneetje kaas een plastiekje legde. Ook de rond de chocosmeerkaas zat een plastiekje, zoals je op de foto wel kan zien. Jammer. Alweer geen dag volledig plasticvrije dag dus.

Olijven in confituurpot

Als avondmaal heb ik met mijn buit van de markt en groentjes uit de tuin een wokgerechtje gemaakt. Als aperitiefhapje heb ik trouwens eindelijk olijven - uit een confituurpot - gegeten. Olijven miste ik nog het meest, denk ik. De ganse week is wel vrij plasticloos verlopen. Ik had eigenlijk verwacht veel honger te hebben deze week, maar dat was zeker niet het geval. Integendeel. Mijn avondmaal is er zeker gevarieerder op geworden.

Bij dezen heb ik mijn laatste dag er op zitten. Morgen mag ik dus opnieuw plastic consumeren. Ik ben benieuwd of ik dat ook ga doen. Ik ga er alvast zeker op letten om minder plastic te kopen. Ik plan nog een overzicht van hoe de week is verlopen, met een samenvatting van een aantal tips over hoe je met minder plastic – of zelfs afval in het algemeen - kan leven. Intussen kregen we van de organisatie felicitaties, en hoopt die vanaf nu dat we elke dinsdag plasticvrij zullen leven, waarschijnlijk naar het voorbeeld van donderdag veggiedag (en vrijdag visdag). We zullen ons best doen!

© 2014 – C.H.I.P.S. StampMedia – Julie Mariën