Zwarte dag in Cajamarca - 3 doden en meerdere zwaargewonden

Blog

Zwarte dag in Cajamarca - 3 doden en meerdere zwaargewonden

Zwarte dag in Cajamarca - 3 doden en meerdere zwaargewonden
Zwarte dag in Cajamarca - 3 doden en meerdere zwaargewonden

Het protest tegen de komst van het Conga mijnproject kent een dodelijke afloop. Drie juli 2012 is een zwarte dag voor de bevolking van regio Cajamarca, het is een zwarte dag voor de democratie in Peru.

Cajamarca, een stad in het noorden van Peru waar we sinds maart wonen, veranderde dinsdagavond  3 juli in een grote chaos.

Omstreeks 16u kregen we lucht van 3 doden en 20 gewonden in Celendín, een provincie op enkele uren van Cajamarca. De burgers waren in grote getale (naar verluid met meer dan 1000) op straat gekomen om te protesteren tegen de komst van de Conga mijn die 4 meren zal omtoveren tot een open pit mijn en zo de watervoorraad van verschillende provincies zal aantasten. De doden en zwaargewonden zijn afgevoerd per helikopter en de mensen op het plein werden enkele uren vastgehouden, opdat de informatie niet te snel zou verspreiden. De lokale pers bevestigde het aantal doden  vrij snel en de minister van Justitie deed een officiële aankondiging op de lokale nieuwszender. Hij wist te vertellen dat de noodtoestand wordt afgekondigd, voor een periode van 60 dagen in drie provincies; de provincies Celendín, Cajamarca en Hualgayoc. Dit houdt in dat er een verbod heerst op samenscholing, dat we ons moeten houden aan een nachtklok, en dat de politie het recht heeft om zonder verantwoording onze woning te betreden. Onze partnerorganisatie die strijdt tegen de komst van de mijn vreest dan ook voor inbeslagname van computers.

Omstreeks 19u verzamelden de mensen op het centrale plein van Cajamarca om hun medeleven te betuigen. Rond 21u werd een wake gehouden op het plein, met kaarsen in de hand werd gezongen om hun verdriet te uiten. Dit werd ruw verstoord door optreden van de politie. De aanwezigen moesten vluchten voor traangasbommen en een vechtgrage politie. Door de afgekondigde noodtoestand kan de politie dit verantwoorden als “ordeverstooring en samenscholing”. Momenteel, 00:11 lokale tijd, gaan de gevechten door en kregen we het nieuws dat de politie canal 45 wil binnenvallen en de directeur van deze lokale wil oppakken. Hij staat gekend als een anti-mijnbouwgezind en publiceerde enkele weken geleden foto’s van politie die pers aanviel.