De gift van een nieuwe kans

Column

De gift van een nieuwe kans

De gift van een nieuwe kans
De gift van een nieuwe kans

Boko Haram. Ebola. Ferguson. Malaysian Airlines. ISIS. De ellende blijkt niet op te houden. Soms ben ik bang om naar het journaal te kijken. Op persoonlijk vlak heb ik ook met wat donkere dagen te maken. Het lijkt alsof het gisteren was dat ik plannen maakte voor 2014. Ik heb niet alles bereikt wat ik hoopte te bereiken, maar …

Ik heb ook geleerd om de zonnige kant van het leven niet te negeren. Mijn wijze grootmoeder zei altijd dat de mens die geen dankbaarheid kan tonen de wraak van de goden over zich afroept. Ze zei ook dat een mens die wakker wordt, dankbaar moet zijn voor het  leven en de gift van een nieuwe kans.

Ik heb dus veel om dankbaar voor te zijn: het leven, de gift van een nieuwe kans;  ik heb familie rondom mij, vriendschap, een goede gezondheid, een koelkast gevuld met eten en een kast vol met lekkernijen,  en nog veel meer:

Ik heb met mijn collega’s van TEDxEuston een supermooi evenement meegemaakt in Londen. “Facing Forward” was het thema van dit jaar en al onze sprekers hebben presentaties gegeven die hen stuk voor stuk een staande ovatie opleverden. Het weer is nog altijd mooi in Atlanta, de kerstboom staat al klaar en de kerststal, gemaakt door mijn schoonvader, staat gereed in de woonkamer. De kinderen hebben hun examens achter de rug en ze verwachten er goede punten voor.Voor de eerste keer in meer dan 20 jaar zal ik kerstmis vieren met mijn ouders en alle zes mijn broers en zussen, samen onder één dak (samen met mijn man en kinderen, de families van mijn zussen en broers en de achterkleinkinderen van mijn ouders). Veel te vieren dus. Daarom kies ik ervoor het jaar af te sluiten met een poëtische noot:

De oude lindeboom op het begijnhof draagt
Een witte hoed
En op het dak zwijgt een vogel
Het is nog lang geen tijd om te zingen-

Op het kanaal zie je ook geen kajaks
Het ijs nog niet gebroken…
De noorderwind suist door de bomen
En als je luistert hoor je hem fluisteren:

Het komt, het komt
Een lente vol bloemen
Brandende zomerdagen
En herfst die alles weer voorbereidt
Voor lange winternachten

Het komt, het komt
Er is geen einde
Alles begint opnieuw

Ik wens jullie allemaal een zeer mooi 2015. Eat, drink and be merry.