Kijk in de spiegel en was het bloed van uw eigen handen af

Makkers staakt uw wild geraas

© Brecht Goris

Walter Zinzen

20.000 doden had de Britse luchtmaarschalk Arthur “Bomber” Harris op zijn geweten na het bombardement op Dresden in WOII. Een stad zonder militaire doelen nota bene. Een beetje zoals Poetin toch, nietwaar?, schrijft Walter Zinzen. Maar Harris werd niet veroordeeld, hij werd – en wordt – geëerd als een oorlogsheld.

Poetin zal zich ooit voor een tribunaal moeten verantwoorden voor zijn oorlogsmisdaden in Oekraïne. Die zeer terechte kreet weerklinkt in zo wat het hele Westen. En waarom ook niet?

In 1945 stonden toch ook de kopstukken van het nazi-regime in Duitsland terecht op de Nürnbergprocessen? Behalve Hitler dan, want die had zelfmoord gepleegd. Zeer juist. Alleen: in Nürnberg werden alleen de verliezers van de Tweede Wereldoorlog berecht. Misdaden van de geallieerden, de overwinnaars, kwamen niet ter sprake. “Bomber” Harris bijvoorbeeld zat niet op het beklaagdenbankje. Sir Arthur Harris, zoals zijn naam voluit luidde, dankte nochtans zijn bijnaam aan het feit dat hij tapijtbombardementen had uitgestrooid over Duitse steden.

Berucht is hij vooral geworden door zijn vernietiging van de stad Dresden, waar meer dan 20.000 doden vielen. Er was op dat moment in Dresden geen enkel militair doelwit te bespeuren. Het was uitdrukkelijk de bedoeling de Duitse burgerbevolking te terroriseren. Een beetje zoals Poetin toch, niet waar? Maar Harris werd niet veroordeeld, integendeel. Hij werd – en wordt – geëerd als een oorlogsheld.

Zowel de Amerikanen als de Russen hebben veel boter op het hoofd en houden hun stinkende potjes liever gedekt.

In 1994 werden in Rwanda duizenden mensen vermoord tijdens een oorlog waarin geen enkele partij de mensenrechten respecteerde. Daarom werd een Rwanda-tribunaal opgericht dat de verantwoordelijken moest bestraffen. Maar het was in exact hetzelfde bedje ziek als het Nürnberg-proces: alleen de leiders van het oude regime, dat de oorlog verloren had, werden berecht.

Toen Carla Del Ponte als openbaar aanklaagster ook de misdaden van het nieuwe regime, dat van Paul Kagame, wou onderzoeken werd ze ontslagen. Net als Harris wordt Kagame, ondanks zijn verantwoordelijkheid voor vele moorden, nog steeds door velen geëerd als een held, die een einde heeft gemaakt aan de genocide. Van een onpartijdig proces was geen sprake.

Om dat in de toekomst te voorkomen werd in 2002 het Internationaal Strafhof in Den Haag opgericht. Maar echte onpartijdigheid is er nog steeds niet. Poetin zal nooit naar Den Haag worden over gebracht omdat Rusland het Strafhof niet erkent. Dat doen de Verenigde Staten trouwens ook niet. In beide gevallen is duidelijk waarom: zowel de Amerikanen als de Russen hebben veel boter op het hoofd en houden hun stinkende potjes liever gedekt.

Dat staat ons dus te wachten: Poetin en Zelenski die na de oorlog samen de Nobelprijs voor de Vrede krijgen!

VS-president Biden mag dan gelijk hebben als hij Poetin een slachter, een genocidair en een oorlogsmisdadiger noemt , maar hij zou toch eerst eens in eigen boezem mogen kijken. Bidens voorgangers in het Witte Huis na de Tweede Wereldoorlog hebben zich allemaal – behalve Jimmy Carter – in “speciale militaire operaties” gestort. Kennedy viel Vietnam binnen, Johnson verhevigde de oorlog, Nixon deed er nog een schep bovenop maar beëindigde hem toch.

Zijn speciale veiligheidsadviseur en latere minister van Buitenlandse Zaken was Henry Kissinger. Die zei toen openlijk dat hij Cambodja naar het stenen tijdperk wou terug bombarderen omdat Noord-Vietnam en de Vietcong dat land gebruikten voor hun troepen- en wapentransporten. Hij heeft woord gehouden.

Kissinger is nog in leven en geniet van een comfortabele oude dag. Heeft hij zich ooit voor zijn oorlogsmisdaden moeten verantwoorden? Wel neen, hij kreeg de Nobelprijs voor de Vrede samen met de Noord-Vietnamese onderhandelaar Le Duc Tho, met wie hij een vredesakkoord had gesloten. Dat staat ons dus te wachten: Poetin en Zelenski die na de oorlog samen de Nobelprijs voor de Vrede krijgen!

Het lijstje Poetinachtige misdrijven van de VS is lang.

Wie Vietnam zegt, zegt My Lai. Dat is een dorp dat door Amerikaanse soldaten volledig is uitgemoord op 16 maart 1968. Hoeveel slachtoffers er vielen is niet duidelijk maar op een herdenkingsmonument staan 504 namen. Wat is het verschil met Boetsja ? Dat het lang geleden is. En dat de bevelvoerende officier – als enige – veroordeeld werd tot 10 jaar gevangenis, waarvan hij één derde als huisarrest heeft uit gezeten. Maar de moordenaars hebben geen medaille gekregen zoals die van Boetsja, dat is waar.

Vergeten we evenwel niet dat onze vriend Kissinger in 1973 een staatsgreep in Chili op poten zette tegen het democratisch verkozen bewind van Allende, dat hij in Afrika de Koude Oorlog opwarmde door linkse bevrijdingsbewegingen te bestrijden via corrupte medestanders, dat Reagan hetzelfde deed in Nicaragua: het lijstje Poetinachtige misdrijven is lang.

Na Vietnam hebben vader en zoon Bush “speciale operaties” uitgevoerd in Koeweit, Irak en Afghanistan. Telkens omgeven door leugens en propagandapraat.

Waar blijft de solidariteit met de slachtoffers van Poetins Turkse evenbeeld?

Toen Julian Assange in 2010 een video op Wikileaks publiceerde waarin te zien is hoe Amerikaanse soldaten in Irak achttien burgers doodschieten, onder wie twee medewerkers van persbureau Reuters, werden niet de schutters maar Assange vervolgd. Ach neen, niet voor die video maar omdat hij ook namen van Afghaanse inlichtingenbronnen had bekend gemaakt, waardoor hij hun leven in gevaar bracht. Dat wordt de stok waarmee hij op zijn proces in de VS geslagen zal worden.

Zoals ook anderen gestraft zijn voor het overtreden van de spionagewetten: Daniel Hale, die onthulde dat Amerikaanse drones terreurverdachten vermoorden, Chelsea Manning, de ex-soldaat die geheime documenten en video’s over de Amerikaanse oorlogsmisdaden in Irak en Afghanistan had gelekt, Edward Snowden, die het grootschalige clandestiene afluisternetwerk van de NSA, de grootste Amerikaanse geheime dienst, aan het licht bracht maar naar Rusland (!) is gevlucht.

Nooit ofte nimmer werden de plegers van de misdaden of hun opdrachtgevers (Obama in het geval van de moordende drones) verontrust. Enkel en alleen de klokkenluiders.

Ondertussen blijven de VS, ook onder Biden, samen met de EU het autoritaire Saoedi-Arabië bewapenen, dat een Poetineske oorlog voert in Jemen. Waar blijft de solidariteit met de Jemenieten? Laten we ook onze NAVO-bondgenoot Turkije niet uit het oog verliezen, die Noord-Syrië “zuivert” van Koerdische elementen. Waar blijft de solidariteit met de slachtoffers van Poetins Turkse evenbeeld?

Andermaal zijn het de wapenfabrikanten en dito handelaren die slapend rijk worden.

Natuurlijk, geen enkele westerse misdaad mag als excuus dienen om de misdaden van Poetin en de zijnen goed te praten. Het feit alleen al dat hij een oorlog is begonnen, maakt hem schuldig aan misdaden tegen de mensheid.

Maar ik zou alle roeptoeters, die doen alsof zich aan “onze” kant alleen maar heiligen en onschuldige maagden bevinden, het oude Sinterklaasliedje willen voor zingen: makkers staakt uw wild geraas. Kijk in de spiegel en was het bloed van uw eigen handen af. En roep dan pas Poetin ter verantwoording.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Ondertussen neemt de militarisering van onze samenleving alleen maar toe. In 2021 gaven alle NAV0-landen samen zeventien keer meer geld uit aan defensie dan Rusland. Toch wordt er in ons land nog eens 10 miljard extra aan legeruitgaven gepland.

Waarom hoor ik niemand roepen ‘wie gaat dat betalen?’, zoals dat het geval was tijdens de coronapandemie of toen in Wallonië mensen in nood geholpen moesten worden na de overstromingen? Ludo De Brabander van de vzw Vrede herinnerde ons er in De Standaard aan dat de regering-Michel al 9 miljard extra voor nieuw wapentuig had uitgetrokken.

Andermaal zijn het de wapenfabrikanten en dito handelaren die slapend rijk worden. Weet iemand hoeveel belastingen ze betalen op het bloedgeld dat wij burgers in hun handen drukken? O ja, zij helpen Oekraïne. Heel menslievend. Hoe kon ik dat vergeten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.