Dossier Stemmen in Suriname

Op 25 mei trekt Suriname naar de stembus voor parlementsverkiezingen. Alles wijst erop dat de erg omstreden president Desi Bouterse een tweede ambtstermijn tegemoet gaat. Uit de laatste peilingen komt de huidige regeringsleider als grootste kanshebber uit de bus.

Freelancejournalisten Lucas Destrijcker en Thomas Van Roey trokken voor MO* naar Suriname, de voormalige Nederlandse kolonie in Zuid-Amerika die veertig jaar geleden onafhankelijk werd. In dit dossier analyseren ze vijf jaar Bouterse en schetsen de grootste uitdagingen voor de Surinaamse toekomst. Hierbij staan een wankele economie, corruptieschandalen en het enorme belang van grondstoffen centraal.

do 21/05
© Thomas Van Roey
Het verhaal van de Surinaamse goudkoorts leest als een spaghettiwestern. In het binnenland van Suriname heerst de wet van de sterkste —zo willen sommigen het toch doen geloven. MO* trok naar het Surinaamse regenwoud en trof er winnaars en verliezers aan.
wo 20/05
Iamgold (cc by-sa 3.0)
‘Suriname is een van de rijkste landen ter wereld.’ Sinds de Wereldbank het land in 1995 rangschikte als zeventiende rijkste land ter wereld op basis van de beschikbare natuurlijke hulpbronnen, schuwen Surinamers de grootspraak niet. Aan natuurlijke rijkdommen is er in Suriname inderdaad geen gebrek. Maar wat blijft na twintig jaar nog over van deze mooie woorden?
di 19/05
Nicolas Laughlin
Het Suriname van de 21ste eeuw toont een gezicht van welvaart en economische groei. President Desi Bouterse houdt de touwtjes stevig in handen en is topfavoriet om met zijn partij NDP de parlementsverkiezingen opnieuw te winnen. Een nieuwe ambtstermijn wenkt, al wekt de zeepbeleconomie onrust en is het klimaat van corruptieschandalen en vriendjespolitiek nog lang niet gaan liggen.
ma 18/05
Ruben Thin
Op 25 mei trekken de Surinamers naar de stembus. President Desi “Bouta” Bouterse lijkt dé topfavoriet voor de parlementsverkiezingen, al blijft hij een erg omstreden figuur. Zijn palmares? Van couppleger en ex-dictator over drugssmokkelaar tot hoofdverdachte in een moordzaak.