Dossier Uw hormonen lopen gevaar

IQ-verlies, kanker en onvruchtbaarheid: wetenschappers zien steeds duidelijker de gevaren van hormoonverstoorders. Door gebruik van o.a. drankblikjes, tandpasta en shampoo heeft elke Belg stoffen als bisfenol A en ftalaten in het systeem. Maar terwijl de wetenschap spreekt van een globaal gevaar laat Europa de oren hangen naar de wensen van de industrie. Een dossier met zorg voor de toekomst.

di 08/12
Rameshng / Wikipedia (CC by-sa 3.0)
Hormoonverstoorders zouden binnen TTIP niet onderhandelbaar zijn. Maar waarom wordt er in het geheim dan wel over gepraat? ‘Er is een dunne lijn tussen wat wel en niet bij TTIP hoort.’
vr 11/09
Met tactieken afgekeken van de tabaksindustrie zouden chemische bedrijven onzekerheid proberen te zaaien over de risico’s van hormoonverstoorders. Een strategie die in Brussel lijkt te werken. De gevolgen voor de volksgezondheid zijn veel groter dan het publiek beseft.
di 25/08
Flickr/Branko Collin (CC by-sa 2.0)
De Amerikanen vinden Europese pogingen om hormoonverstorende pesticiden te verbieden slecht voor de handel, en roepen de EU op het systeem uit de VS over te nemen. Dat blijkt een verkapte oproep tot deregulering. ‘Er is in de VS geen wetgeving voor hormoonverstorende chemicaliën.’
do 11/06
Jeff (CC BY-SA 2.0)
Honderden e-mails van de Europese Commissie schijnen nieuw licht op de vraag waarom wetgeving die gevaarlijke pesticiden aan banden moest leggen van tafel verdween. Het komende vrijhandelsverdrag met de VS (TTIP) blijkt een rol te hebben gespeeld.
vr 10/04
François Lambregts ( by-sa 2.0)
MO* vroeg de verantwoordelijke minister alsook kamerleden uit de Commissie Volksgezondheid en Leefmilieu om te reageren op enkele vragen die het dossier oproept. Hoe groot acht men het gevaar van hormoonverstoorders voor de volksgezondheid? Doet de Belgische politiek genoeg op op dit vlak? En hoe kwalificeert men de EU-aanpak inzake hormoonverstorende chemicaliën?
do 09/04
Mehr Demokratie (by 2.0)
Terwijl het Europees Parlement in 2009 besloot hormoonverstoorders te verbieden, overweegt de Commissie ze nu onder voorwaarden toch toe te staan. Die aanpak sluit naadloos aan bij Amerikaanse regelgeving, iets dat in het kader van vrijhandelsverdrag TTIP relevanter is dan ooit.
wo 08/04
BASF (cc by-nc-nd 2.0)
Europa was in 2013 op weg om gevaarlijke hormoonverstorende stoffen te verbieden. Totdat chemiegiganten als Bayer en BASF daar lucht van kregen. Wat volgde was intense druk en een “pseudo-wetenschappelijk debat”. ‘Het doet denken aan de technieken van de tabaksindustrie.’ 
di 07/04
© Jago Kosolosky
IQ-verlies, autisme, kanker: hormoonverstoorders worden gelinkt aan een groeiende lijst van chronische aandoeningen. Wetenschappers luiden inmiddels de noodklok en spreken van een “globaal gevaar”. Maar is blootstelling wel te vermijden? ‘Er is weinig ruimte om te manoeuvreren’.