Achter de schermen van het WK Voetbal

Extra

Achter de schermen van het WK Voetbal

26 juni 2014

De hele wereld kijkt naar Brazilië. Op de televisie, op het internet, via grote schermen opgesteld over de hele wereld. Joelende, feestvierende mensen kleuren het hele gebeuren. Het woord “Brazilië” roept taferelen op van blije mensen, danseressen, de eeuwige zomerzon, en momenteel voetbal natuurlijk. Niets is echter wat het lijkt.

Elke dag worden er 24 kinderen vermoord in Brazilië. In het stadscentrum van Rio leven zo’n 4000 families op straat. In het voorstedelijk gebied van Rio wonen zo’n 7 miljoen inwoners in precaire omstandigheden in zogenaamde favela’s, de Braziliaanse krottenwijken.

De Braziliaanse politie heeft de opdracht gekregen van de overheid om ervoor te zorgen dat de buitenwereld de armoede en de straatkinderen niet te zien krijgt. De Braziliaanse overheid heeft een enorme som geld geïnvesteerd in het WK, en dit terwijl de bevolking in de favela’s in precaire omstandigheden leeft.

Om aandacht te vestigen op de donkere precaire kant van Brazilië, liet KIYO, een Belgische ngo die opkomt voor kinderrechten over de hele wereld, tijdens de wedstrijd België-Rusland op 22 juni een scherm monteren ACHTER het WK-scherm in het voetbalstadion van Lier. Om letterlijk een beeld te scheppen van wat er achter de schermen van het WK gebeurt. De keerzijde van de medaille.

Lees ook het Braziliëdossier van MO*journaliste Alma De Walsche.