Arab Jazz – Moord in multicultureel Parijs

Extra

Arab Jazz – Moord in multicultureel Parijs

Arab Jazz – Moord in multicultureel Parijs
Arab Jazz – Moord in multicultureel Parijs

Kirsten Behets

08 november 2016

Aangezien we al enkele jaren overrompeld worden door misdaadromans, is het als schrijver van dit genre niet gemakkelijk om je te onderscheiden van de rest. Karim Miské weet zich met Arab Jazz echter toch nog in de kijker te werken door een standaard misdaadverhaal te projecteren op de hedendaagse, “multiculturele” uitdagingen van een Europese hoofdstad.

Het verhaal begint met Ahmed, een depressieve en werkonbekwame Parisien die zijn dagen vult met het lezen van gratuite detectives tot literaire meesterwerken. In een klein appartement in het 19de arrondissement gaat hij helemaal op in zijn boeken, waardoor zijn gedachten vaak flirten tussen realiteit en verbeelding.

Arab Jazz – Karim Miské, 
285p 
Uitgeverij: De Geus, 
​Vertaald door: Eva Wissenburg.

Zijn kluizenaarsbestaan wordt echter abrupt verstoord als er bloed op zijn balkon druppelt en hij het lijk van zijn buurvrouw, Laura, ontdekt. Wanneer hij Laura’s appartement betreedt en het religieus, geënsceneerd lichaam ziet liggen, beseft Ahmed dat hij verdacht zal worden. Hij heeft namelijk haar huissleutel, hij heeft psychische problemen en hij is een Moslim. Hij zet dan ook alles op alles om zijn onschuld te bewijzen en de Franse politie te helpen in hun zoektocht naar de echte moordenaar.

© De Geus

Arab Jazz

© De Geus​

Deze zoektocht speelt zich af in multicultureel Parijs. Het slachtoffer is een ex-Jehovagetuige, de politieagente een atheïstische Joodse en de verdachten gaan van radicale moslims tot chassidische joden en christenfundementalisten. Dit geeft het verhaal soms spannende en onverwachte wendingen en toont bovenal aan dat elke geloofsgemeenschap te kampen heeft met rotte appels.

Karim Miské bewijst met Arab Jazz dat detectives niet altijd volgens een vast stramien moeten verlopen. Hij sleept de lezer mee naar een soms surreële wereld waar clichés over godsdienstbeleving de kop worden ingedrukt. Daarenboven laat hij de lezer niet enkel mee zoeken naar de moordenaar, maar belicht hij ook belangrijke sociaal-politieke thema’s als radicalisering en stigmatisering in Europese grootsteden.

Gelukkig focust Miské zich ook op positieve aspecten van een multiculturele wijk. Zo toont hij aan dat interreligieuze vriendschappen, vaak veel sterker zijn dan de lokroep van het radicalisme. Op een ongedwongen manier wordt er een idee gegeven waarom sommige jongeren wel radicaliseren en anderen niet.

Hoewel Miské vaak van de hak op de tak springt en sommige stukken niet erg goed uitgewerkt zijn, bewijst hij wel dat misdaadromans niet louter hoeven te draaien rond het oplossen van een moord.