In Beeld: Halsoverkop

Extra

In Beeld: Halsoverkop

In Beeld: Halsoverkop
In Beeld: Halsoverkop

Ziyah Gafić

29 augustus 2012

Vluchten is geen alibi, maar een beenharde realiteit voor miljoenen mensen. De Bosnische fotograaf Ziyah Gafić legt de betekenis van halsoverkop vluchten vast in de serie Short Notice. Pakistaanse mannen, vrouwen en gezinnen tonen wat ze meenamen toen ze van het ene moment op het andere hun huis moesten verlaten.

Sinds enkele jaren is het Pakistaanse leger verwikkeld in een interne oorlog met de Pakistaanse taliban, de restanten van Al Qaeda en allerlei militante groeperingen die door de Pakistaanse staat gesteund werden toen ze in Indiaas Kasjmir of in Afghanistan tegen de Sovjetunie vochten. Die oorlog heeft al van miljoenen mensen voor korte of langere tijd interne vluchtelingen gemaakt, maar dat blijft onzichtbaar in de internationale media. Ziyah Gafić portretteert in deze serie de menselijke realiteit van de vlucht voor leger en militanten. De beelden dateren van oktober 2009 en tonen allemaal mensen uit de stammengebieden die langs de Afghaanse grens liggen. Maar het verhaal is van alle tijden en van veel te veel plaatsen.

De beelden van Ziyah Gafić maken deel uit van zijn bijdrage aan Newtopia, dat dit najaar in Mechelen tal van evenementen en tentoonstellingen organiseert over kunst en mensenrechten.

Newtopia. De staat van de mensenrechten is uitgegeven door Ludion. De catalogus bevat naast werken van alle deelnemende kunstenaars ook essays, een uitgebreid interview met Stéphane Hessel en teksten van Aung San Suu Kyi, Lu Xiabo en Anna Politkovskaja. 255 blzn. ISBN 978 94 6130 074 4