Brug tussen broers

Extra

Brug tussen broers

Brug tussen broers
Brug tussen broers

Haïti is een tragisch land. Het was de eerste onafhankelijke natie van Latijns-Amerika en de eerste moderne staat onder zwart zelfbestuur. Maar de voorbije tweehonderd jaar lijkt het alleen maar bergaf gegaan te zijn door slecht bestuur, neokoloniale uitbuiting, geweld, ontbossing, dictaturen, corruptie en natuurrampen. Het halfeiland lijkt stilaan –letterlijk– weg te zinken in de oceaan.

Meer aandacht voor Haïti en voor de Haïtianen is dus geboden. Wie daarvoor graag de kronkelweg van de literatuur bewandelt, wordt uitstekend bediend door Edwige Danticat. Zij heeft weliswaar haar zinkende eiland verlaten en leeft in de Verenigde Staten, maar in haar verhalen bewoont ze nog steeds de Haïtiaanse steden en dorpen die het decor vormden van haar eerste twaalf levensjaren. Met Vaarwel, broer schreef Danticat een biografisch verhaal over de migratie van haar ouders, waarna zij bij haar achtergebleven oom opgroeide in afwachting van haar eigen Grote Oversteek.
De onoverbrugbare afstand die ontstaat tussen de levens van de twee broers –vader en oom– blijkt voortdurend gecombineerd te worden met een onvermijdelijke nabijheid en betrokkenheid bij elkaars zoektocht om te overleven. De kracht van literatuur is dat ze de statistieken en de cijfers, die voor Haïti zonder meer negatief zijn, overstijgt en ruimte maakt voor de waardigheid en de schoonheid van de mensen die de economische en maatschappelijke chaos bewonen. Danticat schrijft bovendien in een heldere taal die de radicaal andere realiteit van Haïti laat overkomen als een herkenbare werkelijkheid, net omdat de menselijkheid van de personages centraal staat, niet het verschil of de exotiek.
Alleen al het openingshoofdstuk, waarin ze verneemt dat haar vader terminaal ziek is én dat ze zelf onverwacht zwanger is, beklijft door de feitelijke vertelstijl. Wie nog geen kennis heeft gemaakt met Edwige Danticat (Adem, ogen, herinnering was haar debuut, De dauwbreker de tweede vertaalde roman), mag deze kans niet laten liggen.
Vaarwel, broer door Edwige Danticat is uitgegeven door De Bezige Bij. 256 blzn. ISBN 978 90 234 27 90 2