De Dienst. De BVD van binnenuit

Extra

De Dienst. De BVD van binnenuit

De Dienst. De BVD van binnenuit
De Dienst. De BVD van binnenuit

Voormalige agenten uit de inlichtingen- en veiligheidsdiensten die uit de biecht klappen: het blijft een rariteit in de Lage Landen.

In België stelden enkel Michel Van Ussel (Gladio), Robert Chevalier (Staatsveiligheid) en Kris Daels (Federale Politie) hun ervaringen als spion of undercoveragent te boek.

In Nederland was het Frits Hoekstra die in 2004 het reilen en zeilen in de spionnenwereld van binnenuit beschreef. Dat hij sindsdien niet meer op reünies van oud-collega’s wordt uitgenodigd, weerhield Hoekstra er niet van om in De Dienst opnieuw een aantal dossiers op te rakelen uit zijn loopbaan bij de Binnenlandse Veiligheidsdienst (1971-1989).

Bij de verschijning van het boek focusten een aantal Nederlandse media vooral op die ene passage waarin Hoekstra het heeft over Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Mabel Wisse Smit: ‘Het is ondenkbaar dat zij niet als agent/informant heeft gefungeerd’.

Maar minstens zo belangrijk zijn de passages waarin Hoekstra de verhoudingen schetst tussen het immer pro-Atlantische Nederland en de geheime diensten van de VS. ‘Gedurende de gehele periode van de Koude Oorlog was er regelmatig irritatie over het op eigen houtje opereren van Amerikanen’, die officieel niet veel meer deden dan het ‘lezen van de Nederlandse kranten en vooral de opiniebladen. Dat was natuurlijk onzin. We wisten best dat zowel de Britten als de Amerikanen volop hun contacten hadden en agenten runden.’

In België luidt de officiële analyse nog steeds dat de CIA niets ondernam zonder medeweten van de Staatsveiligheid.

Misschien moet in Brussel ook nog eens iemand uit de biecht klappen.

De Dienst. De BVD van binnenuit door Frits Hoekstra is uitgegeven door Boom. 232 Blz. ISBN 9789461057105.

EXCLUSIEVE KORTING VOOR MO*LEZERS
MO*lezers krijgen een exclusieve korting van € 2,5 bij aankoop van elk gerecenseerd boek in volgende boekhandels: De Groene Waterman (Antwerpen), De Zondvloed (Mechelen & Roeselare), De Reyghere (Brugge) en Malpertuis (Genk). Print deze recensie af en geef de print af  bij aankoop van het boek. e korting  is 2 maanden geldig na publicatie van deze recensie (zie datum bovenaan).

Tags